Защо 13 юли е мрачна дата в историята на България?

rsz_berlinski_miren_dogovor

13 юли е мрачна дата в историята на България.

На този ден преди 139 години е подписан заключителният документ от Берлинския конгрес. Този договор нанася катастрофална вреда на България. Той анулира клаузите на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя, който на практика гарантира свободата на България. Той е предвиждал нашата държава да бъде възстановена на територия от 160 хиляди квадратни километра, което е с близо 31 процента повече от днешните 110 994 km².

rsz_balgaria_sled_berlinskia_kongres

Берлинският договор отцепва значителни територии от нашата страна (сравними с територията на днешна Хърватия), пише “Марица”. България е разделена на две части – Българското княжество, което е васално на Османската империя и Източна Румелия – автономна област под властта на турците.

Предвидено е Българското княжество да бъде на територията на Северна България – между река Дунав и Стара планина.

Логичен е въпросът – защо София и областта около нея, е оставена в границата на Княжество България, след като се намира в Южна България. Отговорът е в действията на руската делегация. На конгреса в Берлин тя прилага дребна, но значима за българите хитрост. Руснаците тихомълком налагат да се приеме за граница между Княжество България и Източна Румелия – не билото на Стара планина, а вододелът, който преминава по билото на Стара планина между Северна и Южна България. По този начин целият водосборен район на река Искър, в който влиза и София, се включва в Северна България.

 Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme