Антиромски протест в Смолян за пребит младеж

640_a0dbdedcfc1fd3430dd71f0c96b134ce
Над 200 души се включиха в протестното бдение „Да спрем циганския терор!”, организиран от Младежкото патриотично сдружение „Родопски хайдути”, в Смолян.
Повод за протеста бе сбиване в града, при което двама цигани от Хасково счупиха черепа на 27-годишен мъж от кв. „Устово”, който в момента е настанен за лечение в болница в Пловдив в тежко състояние и с опасност за живота.
Сборният пункт на протестното шествие беше пред Хаджичоневата къща в квартала, стопанисвана от сдружението. Протестиращите се отправиха към площада и спряха пред читалището.
Братът на пострадалото момче благодари на всички, дошли да подкрепят протеста и да се противопоставят на насилието, и заяви, че законите трябва да важат за всички.
„Моля се единствено брат ми да се оправи и тогава по законов ред да търсим справедливост“, каза той.
Председателят на Сдружението Манол Ружинов заяви, че вижда как в Смолян се заражда едно гражданско общество, което в последните 10 – 15 години е отсъствало. „Нашето послание към смолянчани е да бъдат толерантни, както винаги са били, но същевременно и да не си затварят очите за такива зверства, било то от страна на цигани или българи. За съжаление в повечето случаи са замесени цигани и това няма как да се прикрие. Нашето послание е “Не на терора и насилието“, каза Ружинов.
Председателят заяви, че ако пострадалият има нужда от парична помощ за лечението си, ще направят всичко възможно да се организира благотворителен концерт за събиране на средства. „
По-рано днес Районният съд в Смолян се произнесе двамата мъже, които нанесоха жесток побой на 27-годишният Георги Кадиев да останат с постоянна мярка „Задържане под стража”. Определението може да се обжалва на 14 юли пред Окръжния съд. Обвиняемите са неосъждани, неженени и са от родом от села в Хасково.
Единият е с инициали М. С. и е с основно образование, а другия – С. С. е със средно образование. „Съдът се произнесе като взе най-тежката мярка спрямо двамата обвиняеми – „Задържане под стража” до приключването на съдебния процес. Съдът прецени, че е налице обосновано предположение за извършените от тях две престъпления и че има опасност да се укрият от правосъдието”, коментира районният прокурор Георги Карпаров.
Двамата мъже – на 21 и 23 години, бяха задържани от полицията веднага след побоя, станал на 6 юли, около 13.00 часа, в района на Строителния техникум в кв. „Устово”.
Оказа се, че майката на пострадалото момче е обучавала един от нападателите на сина и и лично го е познавала.
loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme