Има реална опасност да загубим много пари от европейските фондове за наука

rsz_evro_500_banknoti

Съществува “голяма вероятност” да бъдат загубени средства от европейските фондове за наука. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от “Дневник”.

Operativna programa nauka i obrazovanie za inteligenten rasteg

Става въпрос за част от общо 350 милиона лева по “първа ос” на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. С тях се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности.

Условието на Европейската комисия е до края на 2018 година да бъдат усвоени поне 30% от средствата – над 116 милиона лева, които Европейската комисия да осребри. Към момента обаче дори не е започнало оценяването на 44 проекта, които кандидатстват за финансиране по тази “ос” от програмата. Причината – обжалвания на процедурата за избор на международни оценители.

“Днвеник” припомня, че първата процедура беше прекратена през февруари тази година от служебния образователен министър проф. Николай Денков. Мотивите за това бяха, че кандидатите не са представили цялата изисквана информация за научната експертиза на предложения екип от оценители. След това започна нова процедура – за избор на индивидуални оценители. Целта беше до началото на юни тази година да бъдат сключени договори, за да се спази графикът с оценяването.

Решението за прекратяване на първата процедура обаче беше обжалвано от един от участниците – италианската фирма “Прогетти плант”, която е получила най-много точки в конкурса. На 22 юни Върховният административен съд постанови, че поръчката трябва да бъде възложена на фирмата, защото конкурсът е бил прекратен неправомерно.

По тази причина втората процедура е прекратена и ще се сключи договор между министерството и оценителите от “Прогетти плант”. Това решение също може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

ministar obrazovanie Krasimir Valchev

“Загубата на средства зависи от това дали ще има обжалване. Графикът е на границата между “реалистично амбициозен” и “нереалистично амбициозен”. Има голяма вероятност да има загуба на средства по “първа ос” на оперативната програма. Зависи от това дали ще има обжалване”, коментира министър Вълчев.

dnevnik.bg

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme