Обявиха кога започват да изплащат преизчислените пенсии

pari pensia

Националният осигурителен институт (НОИ) обяви, че започва изплащането на новите – преизчислени, размери на пенсиите от петък (7 юли)

Това се отнася до пенсиите, свързани с трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2016 година включително.

От 1 юли тази година новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст – при пълен осигурителен стаж, стана 180,00 лева. Спрямо него са определени и новите минимални размери на всички пенсии, свързани с трудова дейност.
От 1 юли беше увеличен и размерът на социалната пенсия за старост. Той стана 120,98 лева. Спрямо него са определени и нови размери на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност.

Максималният размер на пенсиите се запазва и остава 910 лева (35% от максималния осигурителен доход, който за 2017-а е 2600 лева).

NOI

НОИ напомня, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на тези, които имат право на тях. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната “Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК” на електронната страница на института в Интернет.

Другата възможност е пенсионерите да поискат безплатен екземпляр от разпореждането. Те трябва да го заявят в съответното териториално поделение на НОИ.

nssi.bg

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme