В Гърция се шегуват с външния ни министър Захариева, която призна “македонския език”

Ekaterina Zacharieva

Гръцка медия иронизира българския министър на външните работи Екатерина Захариева, която миналата седмица пред bTV “призна” т. нар. „македонски език“. 

Изданието “The Greek Observer” смята, че българският външен министър е направила “пирует”. Авторите на статията подозират, че изявлението на Захариева представлява коренна промяна на външната ни политика по отношение на югозападната ни съседка. Те обаче едва ли подозират, че изказването на Екатерина Захариева е плод на липса на компетентност по въпроса, коментира електронното издание epicenter.bg. То допълва, че Захариева е завършила право в Пловдив и никога не е била дипломат.

rsz_ekaterina_zaharieva_vanshen_ministar

Ето и част от статията, която е публикувана в “The Greek Observer “:

“В неотдавнашно интервю министърът на външните работи на България Екатерина Захариева направи обръщане на 180 градуса по отношение на признаването на т. нар. “македонски” език“. Захариева заяви, че “няма спор с Бившата югославска република Македония по въпроса за “македонския език”. Тя по-специално подчерта, че “езиковата формула на споразумението, което се очаква да бъде подписано между двете страни стриктно следва Съвместната декларация от 1999 година”.

Не е изненадващо, че тази позиция предизвика непосредствена реакция на академици и историци в София. Георги Марков заяви, че “декларацията от 1999 година, спомената от г-жа Захариева, не се отнася до “македонски език“. Директорът на Националния исторически музей в София Божидар Димитров също се противопоставя на твърденията на г-жа Захариева. Той заявява, че “езикът не се признава от правителствата, а от езиковите институти”. Димитров също наскоро подчерта в интервю за македонски вестник, че така нареченият “македонски” език произхожда от българския “бърдарски” диалект.

Изненадващо е обаче, че изявленията на българския премиер Бойко Борисов не показват общо мнение по въпроса. По време на неотдавнашното посещение на министър-председателя на Скопие Зоран Заев в София – Борисов избягва да споменава фразата “македонски език”.

epicenter.bg

Подобни публикации


loading...
 1. Така е когато се търси на човека работа , а не на работата подходящия човек

 2. А, ТОВА Е НИЩО, ТЯ Е НА ПЪТ ДА ПРИЗНАЕ И ЦИГАНСКИЯТ ЕЗИК.

  1. Добре че нямат държава!

 3. Крещяща некомпетентност! И тази проста жена е външен министър! Боже пази България!

 4. Много е ясно тъка наречената ни външна министърка защитава каузата на чуждите посолства а не българските и историческите защото те са я назначили да съдейства за загубване на суверенитета на България подменяики историята като част от мерките за постигане на тази цел

 5. Тая не може да го лапне както требе.

 6. Докога ще търпим ибрикчии,слагачи и свиркаджии,които обслужват само и единствено чужди интереси,и работят срещу българския народ?

 7. Тя е въздух под налягане,без никакво съдържание!

 8. Няма такъв език мизерници

 9. АБЕ ТО УМНО ,УМНО ,УМНО ТА ЧАК МОЖЕ ДА ПАЗИ РАВНОВЕСИЕ !!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme