Приеха на първо четене скандални промени в закон, дори депутати от управляващите са против

deputati glasuvat

Промените в Данъчно-осигурителния кодекс предизвикаха неочаквана ерозия сред управляващите.

Депутатите приеха драстично намаляване на “плащанията на ръка”, което ще засегне повечето български граждани. Най-малкото – хората ще трябва да плащат таксите за банков превод, дори когато си купуват телевизор. Причината – сумите над 1000 лева няма да може да се плащат кеш, а само по банков път.

От 1 август тази година максималната сума, която може да бъде “платена на ръка” ще стане 5000 лева, при 10 000 лева в момента. От 1 януари 2018 година сумата намалява на 3000 лева, а от 1 януари 2019 година – става 1000 лева.

pari levove

Това решение предизвика ожесточени дебати в зала и се чуха обвинения, че така се обслужва банковия сектор. Дори коалиционните партньори и част от ГЕРБ изказаха резерви, а “Патриотите” обявиха, че няма да подкрепят текста на второ четене.

“Народното събрание е гумен печат, който само узаконява решенията, внесени от Министерския съвет”, коментира Георги Търновалийски от БСП.

Дори представители на управляващото мнозинство критикуваха решението:

“Предлага се лишаване на индивидуална свобода с цел отстъпване на блага в обществото. Смятам, че този ефект няма да бъде постигнат. Когато смъкнеш прага на 1000 лева, това неминуемо обхваща почти всички лица, защото един съвременен телевизор надхвърля 1000 лева”, посочи Валентин Николов от ГЕРБ.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme