Европейската комисия за ситуацията в България: Много бедни хора, които нямат достъп до адекватна здравна помощ и качествено образование

zname Evropeiski sauz

Много бедни хора, които нямат достъп до адекватна здравна помощ и качествено образование. Увеличаваща се разлика между живота на бедни и богати. Все повече задлъжнели фирми и безработни, сред които много млади хора. Това са само част от заключенията на Европейската комисия за ситуацията в България.

България е най-бедната държава в Европейския съюз, констатират в Брюксел.

bednost

Децата и възрастните бедни у нас са най-много, като процент от общия брой на населението. Достъпът до социално осигуряване в България е твърде ограничен, а обезщетенията не са увеличавани от 2009 година.

Европейската комисия смята, че броят на българските граждани без здравни осигуровки е твърде висок, а процентът на разходите, които заплащат пациентите – прекален. Властите в България трябва да решат въпроса с недостига на здравен персонал.

Европейската комисия предлага за поредна година нашата страна да бъде оставена в групата държави с прекомерни икономически дисбаланси, която се нуждае от подробни наставления и задълбочено наблюдение.

ktb-vlozgiteli-izmameni

“Ние отчитаме постигнатия напредък в укрепването на банковата система в България. Смятаме обаче, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор, като например високото равнище на необслужваните кредити”. Това заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия отговарящ за еврото и социалния диалог.

Комисията преценява, че модернизирането на българската администрация е твърде бавно и че тя продължава да е неефективна. От данъчната събираемост остава да се желае повече, както и от надзора на банковите и небанкови финансови институции.

Европейската комисия констатира, че сивата икономика и недекларирания труд в България са високи, а направеното за намаляването на бюрокрацията – незначително.

В добавка, от доклада на Брюксел става ясно, че българското правителство не е предало навреме плановете си за реформи и сближаване със страните от Еврозоната.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme