Ядем нискокачествени европейски боклуци

храни

Би трябвало колегите от Западна Европа да гарантират качеството на храните, които идват от техния регион. Това заяви пред Нова телевизия Йордан Войнов, бивш шеф на Агенцията за безопасност на храните.

“Един и същ продукт – примерно масло, произведен в Германия, е по-скъп там, отколкото в България. Това не е логично! Пък и ние не сме открили топлата вода, тъй като веригите на територията на нашата страна натискат производителите да правят нискокачествена продукция, за да бъде продавана по-евтино”, коментира Войнов.

Богомил Николов от Активни потребители допълни, че от хилядите стоки на пазара трябва да се следят такива, за които има сигнали. “Хората най-много се съмняват в перилни и миещи препарати, а от хранителните продукти – меса, безалкохолни напитки”, заяви още той.

Сравняване на продукти от Западна Европа (Германия) и България показва, че те са почти идентични. Същите продукти от Словакия обаче показват двоен стандарт в качеството на храните.

“Ако тези резултати се потвърдят, министрите от Източна Европа да се обединят и заявят, че искат гаранция от Западна Европа, че това, което е разписано, излиза еднакво на пазара и на Източна, и на Западна Европа”, заяви Йордан Войнов.

“За мен не трябва да се прави такава разлика – вносно и българско, защото продуктите трябва да следват определен стандарт или качество. Ние трябва да си следим пазара и да го тестваме постоянно. И в този смисъл, ако аз бях министър, щях да изпратя инспектори в детски градини да проверят какво е качеството на храните, отколкото да се изпращат комисии до чужбина, които да настояват за гаранции”, заяви на свой ред Богомил Николов.

Войнов насочи разговора към качеството на българските продукти: “Ние трябва да заложим на българското – с изисквания за високо качество и стандарт… За всички е ясно, пак повтарям, че големите магазини натискат фирмите да произвеждат нискобюджетни продукти”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme