Утре е голям ден за социалистите! Ето какво готви БСП за първи май

1490558381-20170326205019-img-1910

На 01.05.2017г. (понеделник) БСП ще отбележи Международния ден на труда и работническата солидарност – За справедливо заплащане на труда! За българско производство! Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Хиляди социалисти от София и страната ще се съберат на пл. „Народно събрание” в 10:30 часа и ще продължат с шествие до Борисовата градина, където ще бъде отбелязан празникът на левия печат- За свободата на словото!

Денят на труда е сред официалните празници в България. Първият опит за честване на Първи май е от Типографското дружество през 1890 г.

Обявен е за официален празник през 1939 г. От 1945 г. народната власт започва да чества празника ежегодно, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с това, че те се управляват от работническата класа.

Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като се скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа.

През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители. След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme