Пореден провал с оценката на старата ПРСР

1493195921_38987_1

България ще се провали с поредния срок 30 април 2017 г., който Европейската комисия е дала на страната за представяне на последваща оценка (ex-post) на старата програма за развитие на селските райони ПРСР 2007-2013 година. Според еврозаконодателството оценката за селските програми на всички държави от ЕС трябваше да бъде готова в края на декември 2016 г.

Още с встъпването си на поста служебният министър Христо Бозуков беше информирал премиера Огнян Герджиков, че заради това забавяне страната е заплашена от финансови корекции, ако тази оценка не бъде изпратена навреме.

Оказва се, че в края на своя мандат същият министър не е успял да спази последващите срокове, извоювани от Еврокомисията по времето на кабинета Борисов 2.

В края на декември 2016 г. бившето ръководство на агроведомството беше представило в Брюксел съкратен вариант на оценка, като от Еврокомисията е поискан нов срок 30 април 2017 г., в който да бъде представен окончателният доклад за ПРСР. Отговорът е бил, че на страната няма да бъдат наложени финансови корекции, но пълният доклад трябва да бъде представен.

Тези оценки се възлагат на международни счетоводни агенции с опит в подобни одити. При предишната власт обществените поръчки за избор на одитор се провалиха на няколко пъти, в резултат на което до 31 декември оценката не беше готова, припомниха от министерството на земеделието по повод питането на Синор.Бг за сагата с ex-post доклада.

През февруари тази година от агроведомството обясниха за Синор.БГ, че започват нови процедури за избор на изпълнител. На 3 февруари беше обявена обществена поръчка, като до 15 феврурари комисията се очакваше да определи победителя.

В крайна сметка окончателният избор е станал на 22 март. За изпълнител е избран холандският консорциум Ecorys.

На 4 април обаче втората фирма, кандидатстваща в конкурса – консорциума “ИКАП КОНСУЛТИНГ”, обжалва пред КЗК. Тъй като жалбата се е отнасяла до самата процедура и е могла да бъде направена още на 22 март, затова от министерството на земеделието са протестирали срещу тази жалба с искането фирмата-победител да извърши предварително изпълнение на заданието.

От КЗК не са дали положителен отговор, затова и днес правният отдел на министерството за втори път ще изпрати запитване до КЗК с искане Ecorys да започне предварително изпълнение на поръчката, поясни още Дърев.

Според заданието подобен доклад се прави за три месеца, така че по всичко изглежда, че крайният срок 30 април няма да бъде спазен и България за втори път няма да представи в Брюксел пълен доклад по изпълнението на ПРСР 2007-2013 г. От министерството на земеделието съобщиха, че още днес 26 април ще изпратят уведомление до Европейската комисия, в което да обяснят по какви причини страната ни не може да избере одитиращ орган за старата ПРСР. Въпреки забавянето обаче страната ни нямало да понесе санкции, обясни още Емил Дърев.

Екатерина Стоилова

SINOR.bg

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme