Чужденците се плашат от Турция, все по-малко чуждестранни туристи и предприемачи посещават нашата южна съседка

rsz_istanbul

Турция вече не е привлекателна нито за туристи, нито за инвеститори. През 2016-а година печалбите в туристическия сектор намаляха с около 30%. С толкова спаднаха и чуждестранните инвестиции. И скоро това няма да се промени.

Това се казва в коментар на влиятелната германска медия “Дойче веле”. Ето и мнението на автора Ролф Венкел за икономическата ситуация в нашата южна съседка (публикуваме без редакторска намеса):

“В дебатите около конституционния референдум икономическото развитие на Турция играеше важна роля. Все пак президентът Ердоган дължи успеха си до голяма степен на силния икономически растеж през последните години. Напоследък обаче и от сферата на икономиката идват все повече лоши новини.

Erdogan

Според официалните данни, турският брутен вътрешен продукт се е повишил с 2,9% в сравнение с миналата година. При това положение икономическият ръст остава значително под нивото за 2015 година, когато ставаше дума за над 6%. Една от важните причини за този спад е негативното развитие в туристическия бранш. Покрай опита за преврат през лятото на 2016-а и многократните атентати, извършвани от кюрдски военизирани сили и ислямисти, в страната почиват все по-малко чужденци. А туристическият бранш е важен източник на печалби за Турция: той представлява близо 5% от турския брутен вътрешен продукт (БВП). Миналата година печалбите в този сектор намаляха с близо 30%.

Рекордна инфлация

Всъщност, с оглед на политическите конфликти и икономическите проблеми, анализаторите очакваха още по-нисък икономически ръст. Частното потребление, което правителството масивно насърчава от опита за преврат насам, обаче се оказа благоприятно за конюнктурата. Освен това турската статистическа служба коригира оценките си така, че новите данни за ръста да изглеждат по-приемливи. Инвестициите обаче си остават слаби, а експортът изостава.

През 2017-а икономическият ръст ще се развива подобно на миналата година. Само че прогнозите на турското правителство и на международните организации се разминават. Европейската комисия, МВФ и Световната банка очакват ръст между 2,5% и 3%, докато правителствените прогнози са за нарастване от 4% до 5%.rsz_turcia_kapala_charshi_istanbul

Впрочем, през март 2017-а покупателните цени се повишиха – в сравнение с месец март на миналата година, с 11,29%. А това е най-високият ценови ръст от октомври 2008 година насам.

От опита за преврат през лятото на миналата година турското правителство се опитва с множество нови закони да укрепи все по-слабата конюнктура. “Щедро беше разширено поощряването на инвестиции в стратегически важни проекти”, посочва Неджип Байоглу от търговската агенция “Germany Trade&Invest”. Учреден бе също и нов държавен имуществен фонд, чрез който ще се подкрепят големи инвеститорски проекти. Държавата освен това поощрява особено силно закупуването на жилища, което се отразява положително и на строителния бранш. През 2016-а този сектор е нараснал с над 7% – доста над средното равнище.

Три-процентният икономически ръст обаче не е никак достатъчен, за да бъде намалено нивото на безработицата, възлизаща на 11%, нито пък за да се постигнат амбициозните цели за развитие. Турското правителство продължава все така да преследва следния план: до 2023 година стойността на продукцията да е достигнала 2000 милиарда долара, а износът – 500 милиарда долара. За да се постигнат тези цели обаче, турската икономика обаче би трябвало да отбелязва годишен растеж между 7% и 8%. А това е твърде нереалистично, имайки предвид голямата зависимост на индустрията и енергийния сектор от вноса.

Инвеститорите бягат

През 2016-а преките чуждестранни инвестиции са намалели до 12 милиарда щатски долара, т.е. с 31%. А за финансирането на икономическия си растеж, Турция е зависима до голяма степен от вноса на капитали. Само че за да има повече преки инвестиции, е нужна политическа стабилност и надеждни рамкови условия. За тази цел в правосъдието и в държавното управление са необходими сериозни реформи.

izselnici Turcia

Същевременно отношенията между Турция и Европейския съюз са крайно изострени, а положението в южните съседки на страната е катастрофално. Проблемна е и ситуацията в югоизточните части на Турция, където силите за сигурност действат “твърдо” срещу кюрдските сепаратисти. Терористичните атаки през последните месеци повишиха рисковете за сигурността в цялата страна. Към това се прибавя референдумът, който допълнително внася несигурност сред инвеститорите в страната и в чужбина.

Отрицателно на конюнктурата се отразява най-вече силното обезценяване на турската лира. Това оскъпява вноса и силно намалява покупателната сила на турските потребители. Същевременно слабата лира поощрява местните фирми да теглят кредити в чужда валута.

dw.com

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme