Плащаме два пъти повече данъци и осигуровки от редица държави с по-високи заплати

pari

Гражданите на България плащат повече данъци и осигуровки, в сравнение с хората в редица държави, в които заплатите са по-високи. Това показва доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в която членуват страните с развити икономики.

В България отчисленията – за данък върху доходите и различните видове осигуровки, достигат 41,4%. От тях 23,34% са за сметка на наемния работник – 13,34 % осигуровки и 10% данък върху общия доход, а останалите 18,36% са осигуровките, които плаща работодателят.

obshtestvena-porachka-dogovor

С този дял облагането на труда в България е по-високо, отколкото в Гърция, Испания, Естония и Полша. Много по-ниско е облагането в далеч по-богати държави, сред които Люксембург, САЩ, Канада, Великобритания.

В богата Швейцария например удръжките от заплатата на един несемеен работещ без деца са близо два пъти по-ниски от България – 21,8%. Най-високо е данъчното облагане на доходите в Белгия, Германия, Унгария, Франция, Италия и Австрия.

За несемеен работещ без деца удръжките в тези държави надхвърлят 45% от заплатата. Най-ниски данъци – под 20%, плащат в Мексико и Чили. Когато се включат данъчните облекчения за работещи родители с деца, средният процент на удръжките в страните от ОИСР пада от 36% на 26,6%. Франция е държавата с най-неблагоприятно данъчно облагане на семействата с две деца – 40% от доходите, следвана от Финландия, Белгия, Италия.

На другия край на скалата е Нова Зеландия. Там след данъчни отстъпки заплатите на родителите с две деца се облагат само с 6,2%.

У нас отстъпките за работещи родители са повече от скромни. За доходите от 2016 година се дава възможност годишната данъчна основа – само на единия родител, да се намали с 200 лева – при едно непълнолетно дете, с 400 лева – при две деца и с 600 лева – при три и повече деца, които не са навършили пълнолетие.

В Швейцария семействата с две деца плащат данъци върху доходите си в размер едва на 9,1%.

Подобни публикации


loading...
  1. Значи има два пъти повече мързели ни взимат парите , едните са комунисти , вторите са социалисти

  2. Трябва нали поддържаме депутати,цигани,администрация които нищо невършат само лапат

  3. Щом мерите заплатите на работещите,направете справка и за богатите.

  4. Niama ot kude da doidat parite……wsichko e unishtozheno ot hasul komuniagite

  5. Нашенските свинье са повечко и по добре ранени!

  6. A,Живота на изстрадалия народ могат ли да вземат тия мизерници???!Защото сме племе заспало..иначе на 3 ти март се правехме на ГОЛЕМИ патриоти и родолюбци..а,когато ни унищожават умишленно…всички се прави на разсеяно…заслужаваме си тогава съдбата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme