Ивайло Калфин: Българската подкрепа за американската атака в Сирия беше по-крайна от тази на Европейския съюз

kalfin

Българската подкрепа за ракетната атака на САЩ срещу Сирия беше беше по-крайна от тази на Европейския съюз. Това заяви пред bTV бившият вицепремиер Ивайло Калфин, който от началото на месеца е назначен за специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Калфин беше категоричен, че позицията ни не само е била твърде крайна, но и е дошла с голямо забавяне – над 24 часа. Той смята, че “сме задминали европейската позиция и директно сме припознали американските аргументи”.

“Явно искаме да се харесаме на някой от нашите големи партньори. Ние сме важни за тях, защото те търсят партньори за действията си”, добави Калфин.

amerikanski boen korab strelba

На 8 април от Министерството на външните работи обявиха  че “България приема ракетните удари на въоръжените сили на САЩ по военното сирийско летище Шайрат като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия. Тяхното използване категорично трябва да бъде прекратено”.

“Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварския акт, извършен на 4 април тази година в град Хан Шейхун”, се казва в позицията на Външното ни министерство.

Припомняме, че САЩ атакуваха с ракети сирийското летище Шайрат в отговор на предполагаемо нападение срещу опозицията в Сирия с химическо оръжие. Във Вашингтон твърдят, че то е извършено от силите на сирийския президент Башар Асад.

Калфин каза, че “подобни напрежения водят към война”. “Ислямска държава” е бацилът, който разпространява тероризма по света. Нападението с ракетите отслабва мощта на Асад и те бяха доволни от това”, добави той.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme