Социологическо изследване: Лека преднина на БСП пред ГЕРБ, подкрепата към Марешки намалява рязко

bsp-gerb

БСП има лека преднина пред ГЕРБ преди предсрочните парламентарни избори на 26 март, но предпочитанията на избирателите към двете партии са практически изравнени.

rsz_1afis_izbori

Това показват данните на социологическа агенция АФИС. Ако изборите бяха днес, за БСП биха гласували 31,5% от тези, които са упражнили правото си на вот, а за ГЕРБ – 31,2%. Следват “Обединени патриоти” с 9,9%, ДПС с 8,5% и “Воля” на Марешки с 5,3%.

Очертава се съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година.

Номиналният праг за влизане в парламента на предстоящите избори ще варира между 140 и 160 хиляди гласа. Това е приблизителният еквивалент на т. нар. 4-процентова бариера.rsz_borisov_mareshki

Ако има изненада, тя е низходящият електорален тренд на новата партия “Воля” на бизнесмена Веселин Марешки. Той стартира кампанията си с 30% по-високо ниво на подкрепа. Сега на финала е настигнат и дори изпреварен от ДПС, анализират от АФИС.

Така “Воля”, независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо.

Подобни публикации


loading...
  1. Няма да е “лека” , а ще е голямааа !

  2. dali bsp ili gerb sa napred nikogo ne mu puka osven na dvete partii oligarh kapitalisticheski ne im viarvam tazi ritorika ia slushame ot izbori na izbori promiana net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme