Радев с историческо обръщение: Стига! Българите правим много компромиси с ЕС! Заплатите са ниски, храните са некачествени, цените високи

big_d597808989e09a42b90a16aad0fd5ae5

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада), никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на България и пазител на българската Конституция, ще сезирам Конституционния съд за СЕТА, защото СЕТА налага промени в Конституцията и Конституционният съд ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни. Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира, заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет, съобщава БТА.

Не водя загубени вече битки, нека това да е ясно. Въпросът за СЕТА на ниво ЕС вече е решен, още с даването на правомощия на българското правителство, то на свое заседание решава да подкрепи СЕТА, тук (в Брюксел) се подписва СЕТА. Октомври миналата година българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Това са фактите. Най-важното – СЕТА е гласувана в Европейския парламент, добави той.

Това, което бе изразено снощи, е декларация. Тя не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, поясни президентът по повод коментарите, че е приветствал търговското споразумение с Канада.

От всяка загуба трябва да извличаме ползи. Много важно е не толкова СЕТА, а решенията, които се взимат за бъдещето на ЕС в такъв стратегически документ – декларацията за Рим, коментира държавният глава. Има различни виждания, поясни той. По неговите думи т. нар. “стари” страни в ЕС имат опасения, че тяхната скорост на развитие се забавя. От друга страна са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и че няма да получат достатъчно подкрепа, че могат да останат в периферия. Едната и другата страна имат своите основания за тези притеснения, посочи Радев. Ние се стремим да постигнем общо, единно решение, базирано на европейските принципи и ценности – солидарност и единство на ЕС, поясни той.

Акцентирах днес, че една декларация, ако наистина е стратегически документ, трябва да има яснота и точност, и не трябва да допуска противоречия в термините и дефинициите. Такива противоречия има. От една страна имаме думи и фрази като “консолидиран съюз”, “социален съюз”, “проспериращ съюз”, “силен съюз на световната сцена”; от друга страна имаме термини като “някои от нас”, “различни скорости”, “когато е възможно”, “когато е необходимо”, “засилено сътрудничество”, “остава отворено за”. Това са фактите и това е противоречието. Споделих, че няма как да има едно тяло на две скорости – от законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Няма как едно тяло да се движи с различни скорости, поясни президентът.

За нас е изключително важно, настоях решително и съм внесъл текст, който впоследствие съм обсъдил с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, който да гарантира продължаването на кохезионната политика. Предложих да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на съюза. Текстовете, които предложих, са за продължаване на кохезионната политика. Нека не гледаме на ЕС като на дойна крава. В никакъв случай. Трябва да се стремим с нашата вътрешна политика и с нашите действия да бъдем пълноправни и достойни членове на този ЕС. Получаваме много от ЕС. За последните 10 години публичните интевстиции, получени под формата на европейски фондове, са 40 процента от всички публични инвестиции. През 2013 г. те достигат дори 80 процента. Това е страшно много. Друг е въпросът как ние разходваме тези инвестиции. Вътре в България трябва да отворим много сериозен дебат на тази тема, заяви държавният глава.

От друга страна трябва да бъдем солидарни и да подкрепяме единството на съюза – като ценностна ориентация и като реални действия, не само на думи. Единството означава компромиси. Мисля, че България прави страшно много компромиси. Споделих, вече при свършения факт СЕТА, че подкерпяйки в миналото СЕТА, България прави компромис, защото според мен и според анализатори, за силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство. За слаби и крехки икономики СЕТА е заплаха. Българският народ и българската държава правят своите жертви в името на солидарността и принципите на ЕС.

Така е и с плана “Юнкер” – той облагодетелства силните икономики, бизнеса в развитите държави, но пак сме го подкрепили. България е надежден пазител на външните граници на ЕС, правим всичко възможно и заделяме големи средства като процент от БВП, за да опазваме тази граница. Пак е въпрос на компромис в името на солидарността на ЕС и това трябва да бъде отчетено, заяви президентът.

Българският потребител също прави компромиси – храни с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени. Трудещите се също правят компромиси – инвестициите, които идват при нас, са прекрасни, но цената на труда е много по-ниска за същите усилия и интелект, които влагат нашите работници и инженери. Тоест ние плащаме солидарността не с думи, а с реални компромиси и действия, посочи Радев.

Даваме свой деен принос за развитието на бъдещето на Европа. Ще настоявам докрай кохезионната политика, която в момента никъде не съществува като въпрос след 2020 г., да намери отражение в стратегическите документи, за да може да се отрази и в многогодишната финансова рамка на ЕС, отбеляза държавният глава.

Категорично България трябва да продължи с важни структурни реформи. Това получаване на еврофондове до момента не изпълни своето предназначение за социална конвергенция – няма такава на практика. Само 0.8 процента е ефектът върху жизнения стандарт на българите. Трябва да бъде много по-гъвкава нашата политика за еврофондовете, трябва да бъде ориентирана към много повече във вложения, освен в инфраструктура, която е важна, но и в развитие на човешкия капитал, повече средства за образование, здравеопазване, спорт, конкурентоспособност на малкия и средния бизнес, за развитие на икономиката. Много е важно – трябва да има върховенство на закона, то трябва да се укрепи. Трябва категорична борба с корупцията и източването на еврофондове, създаване на ясни правила в работата на всички правоохранителни и правораздавателни органи, сериозни реформи в правосъдната система, образованието, здравеопазването, икономическата сфера. Ако не направим това, няма кой да ни чака. Формално или неформално, водещите държави ще вървят на своите скорости, коментира президентът Радев.

Източник: Petel

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme