Развенчаха един от митовете на Бойко Борисов: С 60 процента са се сринали преките инвестиции у нас през 2016 година

Borisov Goranov

Преките инвестиции в българската икономика са се сринали с близо 60 процента през 2016 година спрямо слабата 2015-а. На този фон изнесените от страната ни в чужбина капиталовложения нарастват, сочат данните на БНБ за периода януари- декември 2016 година.

Как се получава икономически ръст без инвестиции – е въпрос с повишена трудност. На него едва ли може да отговори дори финансовият министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Владислав Горанов. Това означава, че големите приказки за икономически възход при управлението на Борисов са най-малко силно преувеличени.

bnb

За 2016 година преките инвестиции у нас са едва 682.8 милиона евро. Това е с над милиард евро по-малко в сравнение с предходната година (спад от 59.7%). Тази сума е 10 пъти по-малка, отколкото чуждите инвестиции при управлението на Тройната коалиция.

Намаление се отчита във всички категории, като най-драстичен е спадът на вложенията в дялов капитал. Те са се сринали – от 1.103 млрд. евро на 222.3 млн. евро през годината, а този вид инвестиции са най-важни за икономиката, тъй като осигуряват дългосрочен растеж.

Офшорната зона в Люксембург и Холандия, която е с облекчено данъчно законодателство, продължават да бъдат основните дестинации, от които у нас влизат средства. На двете места са регистрирани редица компании с бизнес у нас.

Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти също намаляват. През 2016 година те са били 54.9 млн. евро, при 72.5 млн. евро за януари – декември 2015 година.

Източник: bnb.bg

 

Подобни публикации


loading...
  1. Няма квалифицирана работна ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme