Второто правителство на Бойко Борисов: Измами, нагласени и забавени обществени поръчки

Gerdzikov

Измами при обществени поръчки в Министерството на отбраната, забавени и нагласени поръчки, така че да бъдат спечелени в полза на определени участници в търговете.

Това са част от констатациите, които са направени при проверката на състоянието на министерствата при второто правителство на Бойко Борисов. Това обяви на 17 февруари 2017 година служебният премиер Огнян Герджиков.

Той съобщи, че съществените нарушения са открити в Министерството на отбраната, МВР и в Агенция “Пътна инфраструктура”.

dupki pat remont

Несъществени нарушения са открити в поръчките при едва девет министерства – Министерството на финансите, Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката. Тези нарушения не са се отразили на законността на поръчките.

nenchev

Първенец в нарушенията е военното министерство. Там през 2016 година са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. 31 от тях са прекратени. Останалите 82 поръчки са за доставки на стоки и услуги. Те са приключили с подписани договори. Анализът показал нарушения в 45 от тях.

В 9 от процедурите имало индикатори за измама и други сериозни нарушения. Те са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури са изпратени по компетентност на Агенцията за държавна и финансова инспекция.

В немалко от техническите задания за обществените поръчки са включвани условия и изисквания, които дават категорично предимство на един участник или необосновано ограничават участието на други участници.

lilyana-pavlova

Нарушения са открити и в обществените поръчки на Агенция “Пътна инфраструктура”, която беше под контрола на бившия регионален министър Лиляна Павлова. Там са опорочени процедурите за избор на изпълнител за поддържане на участък от магистрала „Хемус“, както и за поддържането на осветленията на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“. Тези процедури са проведени през 2015 година.

Установени са нарушения и в процедурите за поддръжка на участъци от магистралите „Тракия“ и „Марица“, както и за поддържането на тунела „Траянови врата“.

Забавянето на процедури в Земеделското министерство и в МВР могат да доведат до санкции от страна на Европейската комисия, се посочва в доклада. Това са процедурите за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони. Неизпълнението може да доведе до риск от спиране на програмата от Европейската комисия, се посочва в заключението.

policia-evropeiski-sauz-ohrana-nashata-granica

В МВР са забавени обществените поръчки, които са свързани с парите, които Европейската комисия отпусна за охрана на границата ни. “Това поставя в риск усвояването на средствата и евентуална наказателна процедура от страна на Европейската комисия”, се посочва още в доклада.

Проблеми са отчетени в Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, в Министерството на здравеопазването и в Агенцията по вписванията.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...
  1. Маргото

    Ледът се пука…

  2. Защо не проверите и другите правителства. От това което чета нищо ясно не се казва. Колко пари са откраднати и кой ги е откраднал? Сега като отиде всичко в съда се съмнявам че някой ще бъде осъден. Защо се прави всичко това? Искате пак да заблудите народа колко са добри партиите и колко мислят за хората! Мушеници сте вие политиците! Нищо не става от вас! Освен да лъжите и крадете от нищо друго не разбирате

  3. Правят го за да отвличат вниманието на хората от съществените неща. Нали са за кратко време трябва да бързат с далаверите и кражбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme