Някой е саботирал европейските пари за образование, смята вицепрезидентът Илияна Йотова

“Замразените средства за образованието са свидетелство за тежки нарушения в тази сфера. Ще се поинтересувам тези дни, защото исках да чуя официалното становище на Министерството на образованието”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от “Труд”.

Тя сподели, че за да се стигне до такава тежка мярка – преди това е имало кореспонденция между Министерството на образованието и Европейската комисия. Йотова беше депутат в Европейския парламент и познава процедурите, които се спазват в Европейския съюз.

“Пътят на Европейската комисия в такива случаи е следният. Тя пише няколко писма до съответното министерство – до българската държава, с препоръката да се вземат мерки. След всяко писмо Европейската комисия оценява дали препоръките, които е направила са взети предвид, дали са дали резултат и дали има конкретни резултати. За да е налице тази крайна мярка, означава, че някой не си е свършил работата или умишлено е направил това, което доведе отново до изключително тежка критика към страната ни. Европейската комисия прибягва към такива крайни мерки в изключително редки случаи. Очевидно става въпрос за тежки нарушения”, категорична е Йотова.

rsz_kuneva_logo_es

Припомняме ви, че Европейската комисия ще наложи на България финансова корекция (глоба). Причината – проблемите, които са установени при одита на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Те са допуснати при управлението на бившия министър на образованието Кунева.

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme