Призовават президента Радев да наложи вето на скандален закон, правителството на Борисов го прокара в последния момент

pravitelstvo-borisov-zasedanie

“Може би най-криминалният закон, който е приет от последното Народно събрание, е Законът за концесиите. Като общество, трябва да спрем невероятния грабеж, който се задава с този закон”.

Тази позиция защити в интервю пред БНР доц. Минчо Христов, бивш депутат и преподавател в Техническия университет. Съвместно с д-р Александър Трифонов той отправи писмо до президента Румен Радев с настояване държавният глава да наложи вето на този закон. Той е приет по предложение на правителството на Бойко Борисов в последните дни на парламента, преди разпускането му.

rumen-radev

В писмото е записано, че “сега президентът може да покаже на чия страна е – на българския народ или на българската мафия, налагайки или отказвайки вето”.

В скандалния закон е залегнала възможността, ако концесионерът докаже, че е на загуба, вместо да заплаща такси на държавата и общините, те да му плащат на него. “Това само по себе си ще доведе до десетки милиарди левове загуби в близките години, защото има сто начина да докажеш, че си на загуба”, посочи доц. Христов:

“Не стига, че те ще експлоатират националните блага, но ще намерят начин държавата и общините да им плащат пари за това”, коментира преподавателят.

dalavera sdelka

Той посочи и друг скандален момент в закона. Той предвижда възможността -парламентът да гласува даването на концесии за период, който е по-дълъг от 35 години. Така на практика може да се дадат “вечни концесии”.

“Бързането за приемането на този закон, приет буквално часове преди да изтече мандатът на този парламент, на извънредно заседание, без никакви дебати – това беше скандалното. Депутатите много добре знаеха за какво става дума. Проектът за закон беше отхвърлен от “икономическата комисия” в парламента на първо четене”, каза доц. Христов.

“Всички концесии досега са загуба за държавата и общините”, категоричен е той и даде примери с добива на злато, със “Софийска вода” и с линии на градския транспорт.

Подобни публикации


loading...
  1. Не вето 70% от законите на досегашнотоНС дасе ПРЕМАХНАТ .Г-Н Президент ,прави нещо .,народа ТИ умира .

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme