Президентът Радев каза пред генералния секретар на НАТО, че е за избягване на конфронтацията с Русия

Увеличаването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаването на диалога с Русия за избягване на конфронтацията, на неразбирателството и за снижаване на риска. Това обяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

Йенс Столтенберг увери, че НАТО ще продължи да засилва отбранителния си потенциал. Алиансът ще подкрепя държавите членки в региона на Черно и Балтийско море и Полша с “пакет от мерки”, както по отношение на сухопътните, така и на военновъздушните и военноморските си сили.

По думите на Столтенберг НАТО не се стреми към конфронтация с Русия и не желае Студена война. Той подчерта, че подходът на Алианса е умерен, прозрачен и има отбранителен характер. НАТО ще се стреми и към задълбочаване на диалога с Русия.

България ще положи максимални усилия – 2% от брутния вътрешен продукт на страната, да бъдат отделени за повишаване на отбранителните ни способности, заяви още Радев. Държавният глава подчерта решимостта на страната ни да реализира проектите за модернизация на своите въоръжени сили.

Румен Радев изтъкна още, че за страната ни НАТО е изключително важна организация. Тя защитава сигурността на държавите, които членуват в нея и дава своя принос за стабилността в региона ни.

За България участието в учения на НАТО е важно не само за повишаване на сигурността в нашия регион, но и за увеличаването на бойните способности на българските въоръжени сили, коментира още държавният глава.

 

Подобни публикации


loading...
  1. Като стана въпрос за Русия мълчеше, като риба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme