Помнете жертвите на фашизма в България …

fashizam

Клаха народа си, както и турчин не го е клал“. Така писателят Антон Страшимиров определя събитията, свързани с т. нар. „бял терор”, който връхлита България след потушаването на Септемврийското въстание от 1923 година.

Много от съвременните българи са добре запознати с грозните моменти, които страната ни изживява, след като на 09.09.1944 г., правителството на Отечествения фронт, скрито зад щиковете на Червената армия, завзема цялата власт. Всеки е чувал разстрела на принц Кирил и останалите регенти, за лагерите в Белене, Ловеч и Скравена, за стотиците погубени без съд и присъда. Оказва се, че крушата обаче си има опашка. Всъщност този кървав танц между хората с власт и бунтарите започва доста по – рано. Не съм сигурен кой първи прави реверанса и отправя поканата, макар че е прието въстанието от септември 1923 г. да се счита за първите стъпки в него. Използвам случая да напомня, че въпреки че е ръководено от Коминтерна, то от своя страна следва Юнското въстание и Деветоюнския преврат, по време на които Царство България за втори път записва в сметката си убийството на действащ министър – председател, като този път се добавя изключително кървавия нюанс на обезглавяването. Изключително революционно настроените задгранични наблюдатели, успяват да се наложат на адекватно мислещите Тодор Луканов и Димитър Благоев, с което отпушват вълна от насилие, помитаща последователно и двете страни в нея, почти 30 години.

 

Nar_sud-2

1923г. Убити въстаници в Стара Загора, в средата Доньо Пехливанов

 

В тази статия, реших обаче да обърна внимание на начините за разправа с политическите врагове, които използва царската полиция. Вероятно великодушното височество би се възмутило от дъното на аристократичното си сърце,  ако е имало представа какво точно се случва по полицейските участъци, точно толкова колкото и татовата душица страда по време на разпитите по повод т.нар „Дело № 1”.

След потушаването на Септемврийското въстание правителствени войски, шпицкоманди и чети на ВМРО извършват масови изстъпления срещу част от мирното население във въстаналите райони. Зверствата са най-големи в някои села около град Фердинанд. Избивани са комунисти и земеделци, включително такива, които не са участвали във въстанието. Съвременни изследвания пресмятат броя на жертвите на около 5 000 души.

В следващите години се случват няколко знакови епизода, които биха илюстрирали отлично тезата ми, че хората в роля на палачи, играят по един и същи начин.

 

Журналистът Йосиф Хербст е от първите с примка на шията.

160px-Herbst_Josif

Автор с ярко перо, той е сред основателите на Дружеството на българските писатели и публицисти. Като директор на печата превръща БТА в информационна агенция от европейски тип. След септемврийските събития през 1923 г. Хербст издава списание „Вик за свободни хора“ и илюстрования всекидневник „АБВ“. После списва вестниците „Ек утринен“ и „Ек вечерен“. Йосиф Хербст никога не е членувал в партия. Заради честната позиция обаче през март 1925 г. вечерният „Ек“ е спрян от Цанковата цензура. Хербст веднага продължава с всекидневника „Днес“. Изключителен новинар, той пуска извънредно издание само час-два след атентата в „Св. Неделя“. Същата нощ е арестуван. Заключват го в Четвърти полицейски участък. На следващия ден е отведен в Обществената безопасност. Удушен е в ареста на Шеста пехотна дружина. Съпругата му Виола изпада в несвяст, закача негови снимки по тялото си и блуждае из софийските улици да го търси.

 

Гео Милев

geo-197x300

Гео Милев е роден на 15 януари 1895 г. в Радне махле (дн. гр.Раднево), в семейство на учителя и журналист Мильо Касабов. По-късно баща му се премества в Стара Загора, където през 1907 г. основава книжарница и издателство.

През март 1916 г. Гео Милев е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево. Оттам като старши подофицер е изпратен в 34-ти троянски полк, който е на позиция при Дойран. Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917 г. неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око.

През февруари 1918 г. Гео Милев заминава със съпругата си за Берлин, за да бъде опериран, като остава там до март 1919 г. Въпреки петнадесет тежки операции, по време на престоя си посещава библиотеки, музеи, изложби, театри. Революционния кипеж в Германия, който има възможност да наблюдава, по-късно отразява в някои откъси от „Грозни прози“. В Берлин се запознава с новите явления в немската литература, свързва се с немски писатели и художници, превежда и печата в експресионистичните списания „Ди Акцион“ и „Дер Щурм“.След като се завръща в София, Гео Милев издава списание „Везни“ (1919–1922), което се оформя като трибуна на символизмаи експресионизма в България.

В започналото да излиза през януари 1924 г. списание „Пламък“ Гео Милев печата статии под надслов „Грозни прози“, поемата „Септември“, както и началото на поемата „Ад“. Заради поемата „Септември“ книжка 7–8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно.

Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София. Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел.

 

Вела Пеева

Вела_Пеева

Вела Пеева е родена на 16 март 1922 г. в чепинското село Каменица, в семейството на Пею и Катерина Пееви. Началното си образование получава в Каменското основно училище (1929-1936) и в Лъдженската непълна гимназия (1936-1938). През есента на 1938 г. постъпва в Пазарджишката девическа гимназия, която завършва през лятото на 1941 г. През първия срок на учебната 1938/1939 г. става член на РМС, влиза в гимназиалното ръководство на организацията.

През последната седмица на март 1944 г. четирима партизани – Атанас Семерджиев, Иван Пандев, Вела Пеева и Стойо Калпазанов (Никита) – тръгват към Лъджене и Каменица. Целта им е да намерят група от други 4 партизани (Никола Божанов, Крум Гинчев, Стоил Гълъбов, Георги Шулев), които от доста време са в Каменския балкан, не знаят за смяната на лагера и да ги приберат в четата. На 26 март привечер групата се разделя – Семерджиев и Пандев остават край Лъджене, а Пеева и Калпазанов тръгват към гората над учителския санаториум, където трябва да се състои срещата с групата на Божанов. Вечерта от насрочените две срещи с лъдженските им поддръжници се състои само едната, другата се проваля. Причината разбират от дошлия при тях младеж – Пеева и Семерджиев са предадени от свекъра и девера на голямата сестра на Вела. Сутринта Пеева и Калпазанов решават да се оттеглят към планината. Към 6 часа под Хасковските колонии пристига жандармерия. Друга рота тръгва от Каменица. Пеева и Калпазанов се изкачват по пътеката към Мечешките скали. Жандармеристите ги забелязват и обстрелват. Калпазанов е ранен от граната и заловен, а Пеева успява да избяга и е укрита за няколко дни от ятака Иван Содев в неговата плевня в горния край на Каменица. Всички опити да се установи връзка с партизанската чета обаче остават напразни поради засилената полицейска блокада на селото. Вела Пеева напуска Каменица и се укрива в планината в продължение на повече от месец. Изкарва сама 37 дни ранена, гладна, премръзнала и без очила при нейното силно късогледство. В самото начало на май времето застудява и отново завалява сняг. Горският стражар Иван Божков от Каменица случайно открива следите ѝ по току-що паднал сняг и съобщава на жандармерията. На 3 май жандармерията започва да претърсва гората. В 9 часа ротите от връх Арапчал се спускат надолу да претърсват местността, тъй като там често нощуват нелегалните от Лъджене и Каменица. Една от колоните води Иван Божков, който насочва жандармеристите към местността Бялата скала, където е Вела Пеева. Обкръжават я и тя води бой 5 часа, докато има патрони, след което се самоубива. Командирът на ловната дружина майор Иванов заповядва да донесат главата ѝ в щаба. Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за опознаване на командира на жандармеристите, а след опознаването поставя главата на всеобщ показ. Последното очевидно е стар обичай, съхранен от годините, когато тази работа се е вършела от мохамеданския башибозук на Османската империя.

 

“Шестте ястребинчета”.

ястребинчета

Шестте ястребинчета са 6 деца от с. Ястребино, разстреляни на 20 декември 1943 г. заедно с родителите си за укриване и подпомагане на преминали в нелегалност членове на БЗНС. Екзекутирани са общо 18 човека. Извършител е картечна рота, ръководена от подпоручик Коста Йорданов[1]. Децата са:

 • Стойне (7 г.), Иван (9 г.) и Надежда (12 г.) – три от шестте деца на Петър Калайджийски;
 • Димитринка Стоичкова (11 г.);
 • близначките Ценка и Цветанка (13 г.) от семейството на Иван Димитров.

След разстрела всички са заровени в плитък гроб, който на следващия ден е разкопан, а телата на загиналите са изгорени на клада. На снимките са 5 деца, защото малкият Стойне Калайджийски още не е имал снимка.

Убийства на жени, деца, инакомислещи интелектуалци…

Май нищо не започва на 9. IX. 1944 г.. Поне все някога свършва и се надявам никога повече да не се повтори.

Автор: Стоян Гълъбов

socbg

loading...
 1. а гадовете ми ревът като вдовици,че след 9 септември народния съд ги турил на мястото им.само смърт за фашиастите убивали без съд и присъди.

   1. Крум Страшни

    пенке,пенке/или както се казваш/-всяка мърша предала или опитала се да предаде България трябва да се унищожава.
    Казах!

  1. Пенкеее,много си зле,със това промито сиво вещество в главата.сигурно си чедо на някой бивш фашист.

  2. Нито едните,нито другите са били цвете за мирисане,Атанасе! А сегашните затриха повече от тях,взети заедно!

  3. БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР

   ДА СЕ ДОВЪРШИ недовършената работа на ” Ловните роти ” по окончателната ликвидация на ЧЕРВЕНАТА ЧУМА в БЪЛГАРИЯ никога не е късно ………….!! Само избиване на Червената БКП / БСП сган – до 9-то Червено котило ……….!!! БЕЗ МИЛОСТ ………..!!!!

 2. ФАШИЗЪМ в България никога не е имал ! ”Фашисти ”са нарочени фабриканти, съдии и прокурори , лекари , учени , учители , депутати , ученици, църковни служители.Църквата е тотално смачкана, чак до 1989 г.И за Коледа всичките атеисти от БКП бяха в ”Ал.Невски” и се кръстеха !

  1. а преврата на 9–ти юни 1923 г. какво е демократично избиване на земеделци и министър – председателя

  2. Митко Георгиев Както и всичко, което е последвало в държавата след това – от зверското потушаване на Септемврийското въстание, до избиването без съд и присъди на деца след 1941г….

  3. А комунизъм имало ли е ? Както искате го наричайте ,но са избивани и измъчвани пак без съд и присъда хиляди хора ,които са се борили срещу фашизма.

  4. Славчева , фашистка кучка си ти!

  5. И сега щяха да го направят,но са други времената….вижте ги какви кучета са,когато стане дума за кокала и ако не си с тях и венцехвалиш,ставаш веднага враг.

  6. Имало е фашизъм,и присъствие на фашистка войска.а тези дето служеха на фашисткия режим ,как да ги наричаме Г-жо Славчева.сигурно си някоя фашистка наследничка.

  7. Хайде без квалификации !По кое време е имало ”фашистка ”войска ?

  8. Valentina Slavcheva А хората извеждани от домовете си,избивани и оставяни на кучетата..избитите партизани и деца…преди 9.9. как ги наричате? За да знаем.

  9. Е добре,не фашистка а Хитлеристка войска. Все едно и също.Преди 9.9.1944г.ти не си ли учила история,или си бягала от час по този предмет.

 3. Тия така наречени от вас Болшевиките Фашисти са се били за доброто на България,те са си дали живота за да сме на поне 2 морета,сега Македонеца щеше да се бие в гърдите и да се гордее че е Българин,всички сега щаха да ни дават за пример и да прекланят глава,нямаше сега да плащате тока на мангалите и да ви мачкат….вие партизани сте национални предатели….заради вас сега България е изобразена като тоалетна в Европа,всички ви наричат ганьовци и мангали,никой неви иска ,всички ви сочат с пръс и ви се смеят че уж отричате комунизма а вечно си избирате БСП….

  1. Бивш комунист и бивш циганин няма. .А колкото до фашизма. .наистина е имало след 9 септември 1944 година. Фашистки режим има , когато управлява една. .единствена партия , дублирайки всички държавни структури. Политическите противници биват затваряни в затвори и концлагери. Разликата между комунистическия и фашисткия режим е в това , че фашистите затварят хора по етнически и расов признак и почти никога свои съидеиници. Сами преценете , къде е разликата. …

 4. Това го изпратете на М Андреев да го прочете и запомни и стига е говорил глупости !!!!

 5. Преди известно време по повод публикация описваща избиването на децата от Ястребино написах, че България има нужда от катарзис и помирение, както са направили в Испания след Франко. И затова в момента Испания е просперираща,въпреки че старите не са забравили какво е било. В противен случай още дълги години ще си ги мерим на кого са били по-жестоки репресиите и ще продължаваме да се пържим самодоволно в собствената си мас. А от това , повярвайте ми никой няма интерес.

  1. Докато има такива като Митоди,това няма да стане,а би било добре.

  2. Параскева Иванова , да беше само мИтоди, а свинята дебела/ внука на убиеца на деца/? Как да сме като испанците? Постоянно ни подбутват към лошото.. 🙁

  3. Людмил Здравков, има една народна приказка за змията и човека, та тя така завършва…..”.докато ти гледаш черната кърпа, на главата на жена си, а аз, моята откъсната опашка, няма как да забравим.”.. 🙁

 6. Много сте прав ,г-Здравков,но знаете че това не зависи от нас……

 7. А жертвите на комунизма??

 8. Къв фашизъм в България все още дрънкате бе диванета червени??? Ако не беше СССР никога власт нямаше да видите…за два дена щяха да ви изтрепят или да ви натръшкат по затворите цялата партизанска(терористична) сган. Жалко,че през 23г. не ви изтрепаха до крак….много жалко! България още пати от тая грешка.

  1. Само така, Ванчо, обиди и псувни, толкова можеш!!! Но истината е малко по-друга!!!

  2. Анче,къде видя псувни??? Анче,що не си гледаш чиниите,манджата и прането,а се опитваш да разсъждаваш??? Вземай парцала и … пода да светне-там ти е силата може би. А може би и за това не ставаш.

  3. Г-н Хаджийски, с цялото си уважение, но мисля, че имате нужда, поне от един студен душ, ако не и от психиатър.

  4. Костадин Костадинов А ти имаш нужда от един здрав шут…не се обаждай без да са те попитали!

  5. С цялото ми каквото и да е можеш да ми ядеш грездея мушморок малоумен. Не си давай мнението без да ти го искат.

  6. Иван Хаджийски И твоето мнение не бяхме го искали , но ти ни го натресе !

  7. Ленко Лозев Моето мнение си го пиша без да репликирам никого. Ще пиша каквото преценя.

  8. Ленко Лозев Искаш ли да ти искам разрешение всеки път,когато реша да си напиша мнението??? Лично ли?

 9. Смърт на възродения фашизъм, който за 25 години погуби 2 милиона българи, свобода за народа!!!

  1. Стоянка Желязкова,не знаете ли,че вече над 70 години България се управлява от комунисти и техните потомци.Всички днешни т.н.бизнесмени са с червен корен.Точно те погубиха и прокудиха милиони българи.

  2. Милене, и да и обясняваш няма да те разбере . Те знаят само едно — смърт и свобода

 10. абе рубладжийски сайт за какъв фашизъм говорите???? този фашизъм в България дойде след най-черния ден в българската история и се нарича КОМУНИЗЪМ.само за първите три месеца след 09.09.1944 вие комунистите избихте около 30000 човека без съд и присъда

  1. Тома , сега ако има Народен съд ,ти лично по – малко ли щеше да убиеш!?

  2. г-н Л.Лозев такава измислена институция може да има само при комунизма.аз никого и никога няма да убивам.аз не мога да бъда убиец.аз съм против смътното наказание.присъдите се издават от съда в държавата,а не от самозвани съдии.преди 09.09.1944 шумкарите/партизани/са се избивали един друг.

 11. ПОКЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ И ВОЙНА НА НА ФАШИЗМА

 12. ПОКЛОН. ПРЕД ЖЕРТВИТЕ на фашизма! И не война , а смърт на фашизма! Още не съм забравила как покрай нас минаваха шествия, които пренасяха тленните останки на убити, обесени и обезглавени партизани и ятаци за да бъдат погребани както заслужават!Убивани са без съд и присъда! А колкото до тези 30 000 няма грам истина и само бифши врагове на народната власт твърдят за тези лъжи. Повече от сегашните плямпала меко казано са наследници на тези врагове !

 13. На комунизма треа да се помнят…при фашизма жертви няма..ами обикновени престъпници..

 14. На вас , долни комуняги – семето ви да изчезне !!!

  1. Иван Жеков Вашето семе …

 15. На какво викате фашизма бе неграмотни недоносчета

 16. Долни комуняги и горни реформaтори – децa и внуци нa aктивни борци протв фaшизмa …..

 17. Смърт на фашизма свобода за народа! Венсеремос до победата!

 18. Още академик Илчо Димитров писа навремето преди 1990 г. че у нас фашизъм не е имало. Фашизма е политико-икономическа система, която често се бърка с национал-социализма. Професор Богдан Филов казва през януари 1941 г. в Русе: “Ние не сме руснаци, за да приемем комунизма, ние не сме италианци, за да приемем фашизма, ние не сме немци, за да приемем националсоциализма”. Политическото устройство у нас след преврата на 19 май 1934 г. е авторитарна диктатура. Нека бъдем коректни с политическите термини….

 19. Среща на червеното при двете нули на 1-ви авг Ъст /заповед от курнелията/!

 20. Всички които пишт против комунистическия строи са подлоги назапада

 21. Гледам ,лаят едни срещу други , едните чада на фашисти ,другите на комунисти.Не виждате по-далече от носа си!Така наречените демократи ,подчинени на бюрократите от Брюксел ни принудиха да приемем десетки хиляди ислямисти и като върнат от запада тези които са минали през нашата територия ,ще станат стотици хиляди.Когато се съюзят с нашите цигани и почнат да колят като в Сирия ,тогава ще наредят главите ви една до друга .Всички ще изглеждат еднакво и комунистически и фашистки-отрязани!

 22. А знае ли някой колко хора са затрити от комунистическата НАПАСТ и чекистите след 09.09.44.

  1. спомни си децата от Ястребино

  2. Няма друг режим, който да е затрил повече невинни българи от комунистическия.

 23. защо горяните се оказаха повече от партизаните и повече години воюваха с кумунизъма

 24. Дайте продължението на изречението,което е казал Страшимиров.

 25. Фашизма е грозен но още по грозно е когато има изроди

 26. В България фашизъм не е имало, така че борците срещу него сега да върнат всичките пари.

 27. Чамова,Чамова,кой е рязал глави в България ма?Кой е избивал БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА НЕВИННИ ХОРА И ДЕЦА ВКЛЮЧИТЕЛНО?НЕВРЪСТНИ ДЕЦА БЕЗ НИКАКВА ВИНА???

 28. Вапцаров да не би е разстрелян от комунистите?

 29. БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР

  ДА СЕ ДОВЪРШИ недовършената работа на ” Ловните роти ” по окончателната ликвидация на ЧЕРВЕНАТА ЧУМА в БЪЛГАРИЯ никога не е късно ………….!! Само избиване на Червената БКП / БСП сган – до 9-то Червено котило ……….!!! БЕЗ МИЛОСТ ………..!!!! Копирано от: https://cherveno.bg

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme