Битката на Шипка спасява България. Англичаните извозват с кораби армията на Сюлейман паша

shipka
На 23 август 1877 г. е решителният бой на връх Шипка по време на Руско-турската война, която ние, българите, с основание наричаме Освободителна. Битката, в която главни действащи лица са българските опълченци, спасява войната, а оттам и цяла България.

В началото на месец август настъпателният устрем на руската армия е спрян по всички направления. В новата обстановка от особено значение за Главното командване на руската армия е задържането на овладените старопланински проходи.

В изпълнение на тази задача е отделена специална група войски, т.нар. Балкански отряд, под командването на ген.-лейт. Ф. Ф. Радецки. Фронтовата линия е дълга (над 120 км), не е известно и мястото, което ще бъде атакувано от армията на Сюлейман паша. Затова на проходите са оставени малки отряди, които да поемат първия удар на противниковите части и да ги задържат на всяка цена до пристигането на основния резерв на отряда.

За отбраната на Шипка е определен малоброен отряд под командването на ген.-майор Н. Г. Столетов /5 500 души/. Първоначално в състава му влизат 36. пехотен Орловски полк, 1., 2., 3., 4. и 5. опълченски дружини, три конни сотни, пионерен взвод и артилерия от 27 оръдия. Армията, командвана от Сюлейман паша наброява 27 000 души и 48 оръдия /без резервите/. С това числено превъзходство трябва най-напред да се сломи духа на руско-българския отряд, да бъде унищожен в неравностойна битка и в крайна сметка да се осъществи преминаване в Северна България, където се намират други турски армии.

Позициите на защитниците на Шипка са обхванати от противниковите части във вид на подкова. Една страховита подкова, заплашваща да се превърне в огнен обръч, прекъсващ единствения свободен път, водещ към Габрово. Така съдбата не само на прохода, но и на войната, се оказва в ръцете на малкия отряд руски войници, български опълченци и техните командири.

Боевете за Шипка, останали в историята с името Шипченска епопея, започват на 21 август 1877г. През изминалата нощ на проведения военен съвет ген. Столетов произнася следните емоционални, но и уверени думи: „До последния човек ще сложим костите си, а позицията не ще предадем”.

През този ден предната отбранителна линия на защитниците, разположена по стръмните склонове на връх Свети Никола (днес връх Шипка) и Орлово гнездо, се оказва мястото, което е атакувано ожесточено през целия ден от турската армия. Командир на тази позиция е флигел – адютант полк. граф М. П. Толстой, командир на трета бригада от Българското опълчение.

Руските войници и българските опълченци отблъскват противника със залпове, камъни и ръкопашни схватки. Опълченецът от 1. дружина Леон Крудов прехваща смело турска граната и я хвърля обратно към настъпващите, артилеристът подпоручик Киснемски използва турски трофеи и изработва фугаси, ранените отказват да отидат в лазарета, получават най-необходимата медицинска помощ и отново се връщат в строя.

В разгара на боя на позициите пристига 35. пехотен Брянски полк. Орловци, брянци и опълченци – те са героите на този първи ден, те поставят началото на последвалите героични страници от славната отбрана на прохода.

След прегрупирането на турските сили на 22 август, през следващия ден – 23 август Сюлейман паша започва мащабна офанзива, целяща да увенчае с успех неговото намерение да обхване шипченския отряд от три страни – запад, юг и изток и да прекъсне връзката му с Габрово. Той е така сигурен в своята победа, че предната вечер изпраща следното донесение до султана: „Русите не могат нито да се съпротивляват, нито да се изплъзнат от ръцете ни. Ако тая нощ противникът не се опита да избяга, то утре сутринта ще подновя атаките и, надявам се, ще го смачкам”.

През този ден ударните атаки на противника са насочени срещу Главната руска позиция, включваща височините Шипка, Централна и Волинска.

Към 14 часа конница черкези напада главната позиция в тил, но е отблъсната. В този особено критичен момент командирът на 35. пехотен Брянски полк полк. А. О. Липински повежда в атака 150 войници, които изтласкват успешно нападателите. От позициите на 2. и 3. опълченски дружини с командири майор Куртянов и майор Чиляев се чуват песни и викове „ура”. Преди мигове майор Чиляев се е обърнал към опълченците със следните думи: „Братя, неприятелят ни обкръжи от всички страни. Път за отстъпление няма. Ще се държим, докато дойде помощ, а ако не успее да дойде, ние всички ще положим кости за освобождението на България”.

В спомените си подпоручик Стефан Кисов, командир на 1. рота в 3. опълченска дружина, описва тези часове по следния начин: „Атаките не свършват, те стават все по-чести и ожесточени.Сред нашите редици се чуваха гласове: „Блъскайте, бийте, юнаци! Да умрем, както са умирали нашите прадеди”.

Константин Везенков, лекар в Опълчението, виждайки група войници, останали без командири след една от поредните мощни атаки на противника, напуска временно превързочния пункт и повежда бойците към оголения участък на позицията. По-късно през деня д-р Везенков не се поколебава сам на кон да премине по непрекъснато обстрелваното трасе и да занесе на ген. Столетов писмото за приближаването на 4. стрелкова бригада към прохода.

Драматизмът на нестихващите боеве ражда много случаи, които днес приемаме за подвизи, но тогава се смятат за нещо естествено. Такъв е случаят с Николай Караев – Дудар, ординарец на полк. княз Вяземски, командир на 2. бригада от Българското опълчение. Той участва във взривяването на фугаси, охранява единствения извор за вода на Шипка и помага при спасяването на ранения полк. Вяземски.

На Орлово гнездо рамо до рамо се сражават руският войник Никифор Миколенко и българският опълченец Димитър Цветков. По време на една от ожесточените турски атаки срещу тази позиция опълченецът защитава с тялото си своя другар и пада тежко ранен. В знак на признателност към спасителя си руският войник узаконява името „Болгарев”, което прибавя към своята фамилия.

Към 5 часа след обед в окопите на Шипченската позиция има повече убити и ранени, отколкото здрави и годни за битка войници и опълченци. Но те знаят – път за отстъпление няма, има само борба на живот и смърт.

В тези тежки за отбраната на прохода часове пристига дългоочакваната помощ – първите бойци от 16. стрелкови батальон на 4. стрелкова бригада. С тяхна помощ турските войници, вече проникнали на пътя за Габрово, окончателно са отблъснати и върнати на старите им позиции.

Отстояването на прохода и през следващите три дни с пристигналите подкрепления показва на противника категорично, че трябва да изостави първоначалния замисъл за успешна обсада на шипченските позиции и настъпление в Северна България. Изходът на войната, е решен на Шипка. На чуждестранните кореспонденти, посетили Шипченския проход след шестдневните августовски боеве, ген. Радецки заявява: „Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното българско опълчение, които, когато нямаха боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни”.

Днес на Шипка има надпис: „Тук изгря свободата на България“.

Малцина знаят обаче защо руското командване е било изненадано от присъствието на армията на Сюлейман паша в Южна България.
В началото на бойните действия тя се намира в Албания, но е била превозена оттам с английски кораби по нареждане на английския премиер Бенджамин д’Израели.
Именно армията на Сюлейман паша (всъщност, истинското му име е Соломон Леви) извършва най-голямото клане на българи в историята – старозагорското, където са зверски избити 15 хиляди българи. Именно след това Сюлейман паша се насочва към Шипка, където бива спрян от опълченците и руските части…

blitz

loading...
 1. Англичаните винаги са били “проститутки”!

 2. сякаш ми замяза там един на бойко ,явно са били от герб ,а от ес какво са казали по случая

 3. Който е позабравил историята не е лошо да прочете този материал

  1. Да точно дядо му се е крил, да може после да го спасят от депортация

 4. Нека го назоваваме с рожденото му име: СОЛОМОН ЛЕВИ!?!?

 5. Поклон пред всички велики Българи дали живота си за България и да не забравяме че рамо до рамо с нас са били Руските братушки , а не Американските.

  1. На американците през 1878 ще им е малко трудно да са до който и да е защото таман им е завършила Гражданската война, апропо най кръвопролитната война в света към онзи момент. Вкарването на американците в темата е израз пълно невежество.

 6. Само на някои да им напомня, че германци, французи и англичани са пратили руснаците срещу глухата за реформи на Балканския полуостров Османска империя. Да им напомня ролята на руснаците на Берлинския конгрес. Да им напомня, че руския външен министър 1913г, е заплашил, че ако българите не спрат настъплението си към Цариград ще прати руския военен флот да го защитава. Да не забравяме как Русия е искала да вкара България в Югославия. Да не забравяме кой даде Добруджа на Румъния, в замяна на Молдова. Сюлейман паша е завършил филология в Сорбоната. Няма военно образование и т.н. Горд съм, че съм българин без да ми е нужна фалшифицирана история. Не мисля, че има “добра”велика сила. Следете дискусионните предавания за история на България по БНТ понеделник. Истинска история, а не пропаганда.

  1. Много лъжи на едно място си изписал, ма дали сам си вярваш ?

  2. БНТ всеки понеделни от 21ч. ИСТОРИЯ.BG. И “червени”историци участват в предаването и го потвърждават. На тях им вервам най-много. Ха-ха! То и в Катин уж германци бяха избивали полски офицери, ама се оказаха съветски. На 17 септември 1939г. СССР не са нападнали Полша в гръб, докато се е бранела от Хитлер и словаците нападнали я на 1.9.1939г., а са я освобождавали от пановете. Ха-ха! Чиста наука!

  3. Нещо си по-научил, приятелю, но доста повърхностно са ти поднасяли “историята”, едностранчиво и манипулативно… Гледаш телевизия – смелчага си, това си е определено и “опасно за психиката”, а и губи време. Добре е, че те интересува Историята, обаче изводите ти са определено все на 180 градуса. Поне веднъж “улучи”, бе човече… Жив и здрав! С най-добри пожелания!

  4. Факти, не изводи. Знам, че не е здравословно да не следваш партийната линия и повелята на Партията. На 10ти ноември нищо не се промени. Като ти каже партийния секретар, че слънцето изгрява от запад е така. Абсолютна истина. Едни гледате Си Ен Ен, други Говарит Москва. Хубаво е, че има и други източници за ваш ужас.

  5. Такае но многоБълари незнаят историятя и само пишат!

  6. Андрей Пантев, Велислава Дърева, Васил Методиев, Даниел Вачков, Милко Балангурски, Воин Божилов и т.н. и т.н. Редя ги без научните им титли. Част от българите “незнаещи” нищо за българската история. Само написаното в соц учебниците е вярно, също като Библията. Професор Милияна Каймакамова, проф. Пламен Павлов, доц. Иван Лазаров, гл. ас. д-р Кирил Господинов и още много други. Да бъдат изкарани на полето и да бъдат разстреляни от пролетариата!

  1. Много поздрави на майка ти дето те е изсрала мръсна гад ! За България са мрели достойни люде……….и ако не бяха те – днес ти мършо щеше да ходиш с фес на кухата си кратуна.

  2. Емил Петров Петров Христо Ботев за Русия

   Botev001

   Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

   “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.

   Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!

  3. Наясно си, че ЦИТИРАШ 1875 г., нали…? Искаш ли да ти цитирам нещо от Вехтия завет и да го представя за “чиста монета”…? Мисли, човече, мисли…

  4. Емиле, щом някой ползува думата “гад”, той е от червената глутница – това е от нейната терминология. За тези хора всички, които не мислят като тях, са “гад”.

  5. Peter Zlatanov Още през 19 век Русия иска да заграби българската част от Черно море: “Цел на нашите усилия трябва да бъде не “целокупна” България, а разделяне даже на днешното княжество между неговите съседи: румънци, сърби и гърци, с изключение на широката полоса около Черно море, която Русия може да остави за себе си..”

 7. Върхът отговори с друг вик УРА’

 8. И къде е руската пропаганда на Шипка,че не мога да разбера?

 9. И къде е тука руската пропаганда, че не мога да разбера???Емиле, връх Шипка не съществува, не е имало Тан битка,нямало е опълченци,нямало е руснаци,румънци или нямаш мозък в главата???

 10. Шипченската епопея е повратна точка. Там българите извоюват правото си да имат независима държава До битката при Стара Загора и особено Шипка българското Опълчение е считано като интенданстка част за прислужване на техни високблагородия. След това обаче вече никой не може и да си помисли да пренебрегва българския войник.

 11. Вечна_памет_на_героите

 12. Шибаните англичани винаги са ни мразили и са помагали на нашиите палачи!

 13. И къде ги извозва бе тъпанари несъм видял кораб да плава по сушата! Лъжете но поумно защото ставате за смях.

  1. Валентине, засрами се, бе човек – изглежда, не си отварял ни книжка, нито географски атлас…

  2. Гн Златанов като гледам коментарите ви незнам кой трябва дасе засрами. Явно вие сте от тролчетата които само пишете а нищо незнаете .

 14. докарват го от хърватия

 15. ЕЕЕЕ-СУПЕР..ЧАК СЕГА РАЗБРАХ ,ЧЕ КУРВИТЕ СА ЦВЕТНИ.

 16. Валентине, засрами се, бе човек – изглежда, не си отварял ни книжка, нито географски атлас…

 17. МАНИПУЛАТИВНО подбрана информация в полза на руските интереси. Затова Плевнелиев говори за хибридна война.

 18. Ако не са били опълченците,тази щеше да е поредната загубена война от русия.и хиляди българи щяха да са отвлечени за крепостни /роби/.

 19. Вечна памет,признателност и благодарност на руските войници и българите пожертвали живота си!Поклон!

 20. Ето това са родолюбци а не като сегашните наркомани като се надрусани да викат българи юнаци и да бият невинни хора.

 21. Вечна памет и признателност на руските воини и българските опълченци участвали в Освобождението на България.

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme