Как преборвахме снега преди 1989 г.?

snegopochistvane

Снегът дни наред вече не спира да вали. Според медиите, цяла България е попаднала в снежен капан и едва ли не сме изправени пред зимен апокалипсис.

Хайде обаче да бъдем честни, имало е и по-големи зими и снежни стихии от тази. Имаше години, когато снегът започваше да вали ноември и си отиваше чак през март. Всъщност това бяха зимите от нашето детство и младост.

Тогава също имаше много села, които оставаха под снега, но хората си имаха лични стопанства, животни, кокошки, зимнина, дърва за огрев и просто изчакваха да бъдат изринати от снегорините на местното ТКЗС. Кооперативните стопанства бяха задължени да оборудват по 4-5 големи трактора с гребла за снегопочистване. Освен, че ринеха дори най-затънтените улици по селата, те се грижеха денонощно за почистването на снега и между отделните селища.

На всеки 15-20 км. по пътищата имаше оборудвани кантони, които освен, че се използваха за даване на дежурства от механизаторите заети с почистването, там намираха подслон и закъсали пътници при големи снеговалежи.

Край шосетата имаше засадени снегозащитни пояси от дървета. Повечето „живи“ пояси са били направени по времето на Вълко Червенков. Това е било задача №1 за спасение от зимните виелици и ерозията. В резултат на изсичането на тези пояси след 1989 г., много селища в Добруджа и Северна България буквално остават зарити от виелиците.

chistene

Освен това на местата с опасност от снегонавяване, в нивите в близост до пътя се поставяха устойчиви снегозадържащи ограждения, които се монтираха през зимата и напролет се прибираха. Една част бяха метални ограждения, а друга направени от дървени жп траверси забити в земята. От тези снегозащитни съоръжения имаше двоен ефект – задържаше се снега в нивите, като се поддържаше добра почвена влажност и нямаше навявания по пътя. Тогава с изкупуване на метали се занимаваше държавата и нямаше как да се краде, така че металните огради си стояха през цялата зима по местата.

Снегът се чистеше основно със зилове, грейдери или трактори „Беларус“ с прикачни устройства за снегорини, които щъкаха постоянно по заснежените шосета. Снегът се извозваше със самосвали и се изхвърляше в полетата.

Службите, които отговаряха за почистването бяха комуналните стопанства и пътните управления по места. Непочистени пътища почти нямаше, защото отговарящите за даден участък даваха очтет и пред партийния секретар, а при пропуски се тръгваше нагоре по системата.

Нека не забравяме, че тогава имаше и БНА, които също осигуряваха ресурс и техника. При тежки зими войничетата се включваха в снегопочистването и помагаха на затъналите в преспите хора.

И не на последно място трябва да споменем и хората, които чистеха усърдно пред домовете си, правеха пътеки до спирки и магазини, кой с каквото намери.

Е, днес е уж същото, но не съвсем…

socbg

loading...
 1. Е да, така беше, но какво пречи и сега да е така, особено с много по-мощната техника сега?

 2. Това да го прочетат днешните управляващи, че да се поучат!

 3. И сега го преборихме по същия начин, като изкарахме 60 годишните съветски машини.Жалко, че не са останали много.

  1. Хеи, простия Георги, ако не бяха тия РУСКИ мачини и това нямаше да е почистено. Къде са на МЕРКЕЛ помощите бре капут прост…

 4. Да бе,много се приборваха,че не помним.И тогава,където го навяваше,беше същото,че и по зле.

 5. Всичко е до органи ация и малко кражби. Сега само крадат как да се чисти и с кво

 6. А защо пък да не помислим как по времето наТодор Живков в едно трагично изтичане на отровите от хвостохранилището край Враца хората бяха изтровени и удавени , но никой не посмя да осведоми българите какво точно е станало там, а, червенушковци?

 7. Да не забравяме и трудовите и транспортни войски,които масово участваха активно в почистването и снабдяването на отдалечените населени места

 8. като сега в този момент ,такова безстопанствено отношение не е имало ,и извьн а вьтре в градовете е ужас ,в добрич е мама мио,очаквано при такьв лош сценарии за Бьлгария като герб плюс сдс , кво да искаш

  1. Ти комунде и на балкона ли искаш да ти чистят снега

 9. Тъпанари. Кухи бекапе мухльовци.

 10. Много е раздуто.По селата почти не се чистеше дори и да се е отчитало някъде.Голяма носталгия ги гони някои.

  1. А пък сега а не би да се чисти. Гледай по телевизиите как се мъчат хората по селата. То и в кварталите на София не се чисти, та по селата ли…..

 11. Разликата е огромна. Сега се чисти много по-усилено и с повече техника. Просто по комунистическо време всички сегашни фейсбук отвореняци и критикари, или не бяха родени, или се страхуваха да мрънкат, защото ПАРТИЯТА не търпеше критики. Освен това, на времето имаше много по-малко автомобили, а сега именно те са основната пречка за нормалното почистване на улиците.

 12. дайте все пак да си кажем истината,цирка не е бил толкоз голям ,КАТО СЕГА

  1. Те журналистите го правят цирка

  2. Нямат с какво да си запълнят времето вече

 13. Защо не си признаете, че вашият сайт обслужва конкретна политическа партия и да се приключва с това!

 14. Сега льотчика с Миг 29 ще го чисти

  1. Ако беше малко по-интелигентен, можеше и да знаеш, че най-лесно се чисти сняг със стар двигател от Миг(може и да не е 29 – става всеки модел с изразходван летателен ресурс.
   Монтира се на платформа, насочен под ъгъл напред и надолу, а платформата се прикачва отпред на някаква машина(локомотив/ж.п./, джоган/шосе/, влекач/летище/.
   Пуска се двигателя на слаба тяга и платформата се бута по трасето!
   Така се чистят летища, ж.п.линии, пътища…
   Методът беше широко използван в Унгария, дето зименавява по 3-4 метра!

 15. Е стига с тия лъжи.Нямаше коли ако не помните.

 16. A,преди 89 -а откъде знаеш, какво си преборвал, при положение, че имаше една телевизия и едно радио?! Ако не ме лъже паметта, същите скриха Чернобил….. Или? Стига с тази тъпа пропаганда, насочена към още по – тъпата носталгия!

 17. Червено, я се разрови и намери годината 19861 когато общ.Нова Загора 40 /четиридесет/ дни беше без ток, вода и неразчистени пътища! Четете и сядайте на осраните си червени гъзове!!!

 18. Чеврено—-състезавате се с Курнела кой лъже повече ли???

 19. Преди 89г се преборваха сьс снега като затваряха градовете а не определени пьтни участъци !

 20. Че нали и те пишат от “Посрано”20. Там ги творят тия лайнометия….

 21. ЧАКАХМЕ ПО 15 ГОДИНИ ЗА ЛЕКА КОЛА С 1500ЛВ КАПАРО,ТО КОЛИ НЯМАШЕ ,А И НЯМАШЕ КОЙ ДА СЕ ОПЛАКВА…..

 22. Б.Попов,смятам,че за такова нещо,давност няма.И съм за прокоратура,съд,народно събрание,да покажат,че са Българи,но уви,няма да стане.

 23. Вие ли преборвахте снег мръсни комунисти та вие неможете и гъзъси даизтриете без Русия а щепреборите нещо . Беше 10 пъти позле нали такива като мен спираха движението . А режима на ток беше допълнение ! Като дискотека беше държавата!

 24. ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ ИЛИ СИ ЖИВЯЛ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ…??

 25. А може и червени газове да пуска Мига илильотчика

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme