Институтът по социология “Иван Хаджийски”: Сега наблюдаваме възход на левицата и обезличаване на АБВ

bsp-gerb

“Махалото на българската политика сменя посоката си в началото на 2017 година. Предстои да се види до каква степен ще се придвижи вляво. Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила”. Това се казва в годишния анализ на Института по социология “Иван Хаджийски”. Предлагаме на вашето внимание част от изводите на социолозите (публикуваме без редакторска намеса):

“2014-а и 2015 година доведоха БСП до най-тежката криза в левицата след промените, а сега наблюдаваме възход на левицата и обезличаване на АБВ.

Българските перспективи 

Политическите сили все още показват, че нямат изработена линия за отношения и взаимодействия с новоизбрания президент. Съвсем скоро обаче ще трябва да се определят. А и той ще трябва да се определи спрямо тях. Това ще проличи от ключовите въпроси: Кой и какъв ще е служебният министър-председател? Кои и какви ще са министрите?

Едно от най-важните предизвикателства пред Румен Радев е излъчването на български еврокомисар. Това предизвикателство обикновено се подценява за сметка на други важни събития, сред които предстоящите парламентарни избори, както и искането за промени в избирателната система.

Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политическия естаблишмънт. Важно събитие за подреждането на политическия пъзел несъмнено ще бъде номинацията на бъдещия български еврокомисар.

Въпросите на следващите месеци

Наследството на 2016 година не са само рискове. Налице са нови шансове. Но и немалко въпроси. Като, например:

Ще намери ли Бойко Борисов (или някой друг?) подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу? Ще съумее ли БСП, като се опира на дългогодишните си консервативни традиции, да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна?

2017 ще бъде със сигурност година на промени. Главният въпрос е: Ще бъде ли направена крачка към политическата рационалност?”

Източник: inso.bg

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme