Ще прави ли президентът Плевнелиев служебно правителство

plevneliev

Президентът Росен Плевнелиев все пак ще назначи служебно правителство. Това вероятно ще стане, въпреки нежеланието му и въпреки краткия срок, в който то ще действа.

Очаква се служебният кабинет да бъде обявен в сряда (14 декември), но решението не било взето окончателно.

rsz_prezidentstvo

Както cherveno.bg съобщи по-рано, най-вероятно министър-председател на служебното правителство ще бъде Росен Кожухаров. Той е главен секретар на президента. Кожухаров беше фаворит за поста веднага след оставката на Бойко Борисов, когато изглеждаше, че служебното правителство ще има по-дълъг мандат. Президентът обаче реши, че е възможно да се състави правителство в рамките на този парламент. В това време обаче е започнала процедура за назначаването на Кожухаров на друга длъжност. Поради това не е ясно дали той ще предпочете за кратко да бъде премиер пред дългосрочната професионална кариера, твърди offnews.bg.

rsz_prezidentstvo_3

Принципно било взето решение, министрите да бъдат предимно сегашните съветници на президента и хора, които са били част от предишните две служебни правителства. Към момента обаче разпределение на постовете не било направено. Президентът не е разговарял с евентуалните си избраници и имената, които се въртят в медиите са само спекулации по пътя на логиката, което не значи, че не са твърде вероятни.

Известно време било обсъждано, когато на Реформаторския блок бъде връчен проучвателен мандат за формиране на кабинет, те да забавят връщането му до Коледа. След това да се обяви, че времето за нов служебен кабинет е твърде кратко и да се очаква решението на новоизбрания президент Румен Радев. ГЕРБ обаче реагирали остро на тази хипотеза. Те убедили Плевнелиев, че имиджът им ще пострада при този сценарий, защото общественото мнение ще реши, че са се вкопчили във властта.

Президентът ще връчи мандат на Реформаторския блок в понеделник. Най-вероятно те няма да могат да формират правителство. От тях обаче зависи дали да върнат мандата веднага или да протакат една седмица. Ако това стане, обясненията, че не е сериозно да се прави правителство навръх Коледа, започват да изглеждат все по-вероятни.

offnews.bg

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme