Даниел Митов докладвал на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд „притесненията“ си от избора на Радев за президент!

mitov

Пореден скандал забърка Даниел Митов, доказвайки, че продажността на българските политици няма край. Едва ли в някоя друга държава външен министър ще си позволи да злепоставя президента, изразявайки пред чужд дипломат съмнения в неговата политическа ориентация.

Митов призна в парламента, че се е срещал с помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд. „От тази среща имам паметни бележки, няма как да останат тайна и няма как да не се знае, ако не са се провели или обратното“, допълни той . И разказа, че  пред Нюланд ясно е изразил своето становище след избора на Румен Радев за президент и най-вече притеснението си, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос или да се променят позициите на страната ни по отношение на санкциите срещу Русия, анексирането на Крим, позиции които са били ясни до този момент. 

Подобно поведение на дипломат №1 е силно укоримо, защо то подвежда чуждестранния партньор, пред когото е изразено. Чиста манипулация е, че новоизбраният президент Радев ще променя външно-политическата ориентация на страната. Неясна остава целта на Митов да злепоставя по този начин ген. Радев. Не за първи път Нюланд е в окото на интриги.

На 7 февруари 2014 г. Нюланд се оказва в епицентъра на глобален скандал, след като нейн частен дипломатически разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, е прихванат и пуснат в глобалната мрежа. Афектирана, Нюланд изтърва реплика по адрес на ЕС: „Майната му на Европейския съюз“ (на английски: „Fuck the E.U.“)

Нямам намерение да оставам в служебно правителство, което ще трае 15 дни“, отсече министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. Той заяви, че опитите да бъде конфронтиран с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ са от много отдавна и на подобни интрижки не бива да се обръща внимание.

На въпрос как би коментирал писмото на Ахмед Доган, в което той обявява Русия за гарант за световен мир, Митов заяви: „Трудно обяснима оценка и становище, не го споделям. Няма как да се определи като гарант за световен мир страна, която анексира територия на съседна държава, която дестабилизира умишлено източната част на Украйна, която е окупирала територии на Молдова и Грузия, която бомбардира цивилни в Сирия. Това не е мир“.

епицентър

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme