Започва масово събаряне на остъклени тераси

terasa

Върховна административна прокуратура се самосезира след редица публикации в медиите за случаи на незаконно надстрояване и пристрояване на съществуващи строежи в столицата и големите градове в страната. В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, защита на обществения ред и правата на гражданите, ВАП е възложила на Дирекция национален строителен контрол извършване на проверка за незаконни строителства.

В резултат на възложената проверка от прокуратурата от ДНСК и съоветните Регионалните отдели на Националния строителен контрол /РО НСК/ в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са предприели действия по установяване незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони без разрешение и в нарушение на разпоредбите на ЗУТ.

При проверките, разпоредени от ВАП, на територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са проверени общо 4267 жилищни сгради високо застрояване. За 3930 от сградите не е установено надстрояване, пристрояване, изграждане на тераси и остъкляване на балкона над кота корниз 15 метра. За 225 жилищни сгради трета категория високо застрояване е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра. За тези сгради компетентният орган за осъществяване на контрол върху тяхната законосъобразност. В тази връзка от ДНСК са предприети действия за установяване на собствеността, изискване на данни за издадени строителни книжа, установяване извършителите на строежите и правомерността на действията им.

При установяване на незаконни строежи ще се предприемат съответните законови действия по издаване на заповеди за премахване. За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им е в правомощиятана общинските администрации.

На територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените законосъобразни действия от органите на ДНСК. По разпоредената от Софийска градска прокуратура проверка по това направление е установено, че на територията на гр. София е занижен контролът по строителството и не се извършват регулярни проверки. Преди дни СГП отправи предложение по реда на надзора за законност до дирекция „Общински строителен контрол“ в Столична община за извършване на ежеседмични проверки на територията на столицата за наличието на незаконно надстрояване. Проверката на Върховна административна прокуратура продължава.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...
 1. AMI TE GOCPODATA DARJAVNITCI NE CI MRADNAXA PRACTA ZA GOLEMITE NARY6ITELI NA ZAKONA TAI KATO CA 4ACT OT TAZI MAFIA.PAK CE XVA6TAT ZA OBIKNOVENNIA 4OVET4ETC DETO CI OCTAKLIL TERACATA.I PAK 6TE IA OBARKAT ZA6TOTO NARODNOTO NEDOVOLCTVO E VE4E NA RABA NA TARPENIETO.

 2. ЕЙЙЙ, ЗОРЛАН ЩЕ ИЗКАРАТ ХОРАТА НА УЛИЦАТА……

 3. НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ НА ТАКИВА ИЗМИСЛЕНИ СТАТИИ -ТЕ СА ДОЛНА ЛЪЖА И ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ-ВИЖ -ЧЛ.151 АЛ.1 ,Т.6 ОТ ЗУТ.ЗАЕБЕТЕ ГИ И НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ.

 4. Ми ся ще останим без тераси бе….

 5. Сега това ли им е работата?

 6. Е сега вече ако не са бити с тояги и камъни ще им се случи.

 7. Когато дойдат за незаконното ми остъкляване ще ги изпратя при незаконно построените цигански къщи на чужда земя.

 8. НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ.Това се отнася само за НАДСТРОЙКИТЕ на кота корниз.За никакви остъклени балкони не става въпрос.

 9. Нямате право ! Само да сте посмели ще си получите заслуженото !!!!!

 10. НЕ Е ВЯРНО !!!! САМО НЕЗАКОННИ НАДСТРОЙКИ !!!

 11. Колко сте нагли само!!! Ех, вие – нищожни,алчни и безскрупулни управници!…Мигрантите не ви пречат, а остъклените ни тераси…

 12. като бутнат незаконните палати тогава да ми пипат терасата

 13. ЛЪЖАТ ВИ!!!!!!!!! ТОКУ-ЩО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА СЪОБЩИХА В НОВИНИТЕ, ЧЕ ТАКОВА НЕЩО, ИЗОБЩО НЯМА ДА СТАВА!!!!!! ДА ГОРЯТ В АДА ТЕЗИ, КОИТО ТОРМОЗЯТ ПСИХИЧЕСКИ НАРОДА С ТАКИВА ПУБЛИКАЦИИ!!!!!!!!!!!

 14. Не на остъклени тераси ,а на самобитни архитектурни проекти!

 15. Няма как да стане. ..
  А ако само оритат ще видят на теслата дръжката.как им влиза мъжката

 16. Червено.bg рубладжийски сайт

 17. ало червено до кога ще пишете льжи .а спрете се

 18. а гаражите кога ще се махат….?

 19. Цвета Недялковски

  С проект ЗАВЕРЕН от архитект съм и изпълнено качествено строителство преди 2004 год не помня кога, – започна саниране- обявиха само моята тераса за ЗАКОННА , майка ми им дала всички документи оригинали- сега вече нямам нищо- от архив всичко изчезнало, от цял блок 3 входа хо 24 апартамента само моята тераса уширена и остъклена с френски прозорец се ОКАЗА трън в очите им – едната я събориха – от 80 см няма и 50 см ширина- не може да се излезе на този балкон- шурти, тече, зазидали отточната тръба- отгоре отворили сеизмичните фуги/ предпоследен етаж съм/ от хола извадихме 36 КОФИ с вода, от спалнята 18, а от кухнята 6 кофи- всички мебели напоени обилно, раздути, гипскартоните подпухнали, подовите настилки също, изгоря и подовото в спалнята- разлепиха се плочки, не можем да влезем в жилището, не да живеем в него, повече от година време сме със свалени климатици, мислехме да дадем жилището ПОД НАЕМ- съгласно договора за саниране НЯМАМЕ ТАКОВА ПРАВО/ не че става за обитаване вече/ , нито да го продаваме / той не става и за подаряване/. Та на въпроса – изчезнали документите за законно изградената тераса- която бе обявена за такава от първата фирма извършваща санирането – тя е широка 120 см иззидана с итонг и остъклена с френски прозорец- отгоре има термопанел, отдолу теракот, подпорните П-образни винкели са под основна носеща стена навътре в ХОЛА на 1,50 м и още толкова навън. Е, всичко според ПЛАНА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ- сега някакви ЦИГАНИ ще влизат в дома ми и се продължават да РУШАТ И ДА ОСИРАТ всичко- АКО ОТМЕНЯ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ДОСТЪП , която е дадена, за да започне санирането – по какъв друг начин бих могла да спася вече разширената си тераса/ балкон или както там се нарича. Не мога да спя, това е психически тормоз , луди пари за ремонти след тях, смениха фирмата изпълнител, защото им казах през март, че ще ги съдя, поради причина, че нямаше отвън поставена ТАБЕЛА ЗА НАЧАЛО И КРАЙ НА СТРОИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ . ИЗобщо това не е за СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШИТЕЛНО , а за РЕМОНТНА ДЕЙНОСТ , ако питат мен – тЕ РЕАЛНО НИЩО НЕ СТРОЯТ – само РАЗРУШАВАТ И ОБЕЗМИСЛЯТ . ДАЙТЕ СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ЗАЩИТЯ – не издържам на тъпата бюрократщина- ще полудея- получих инфаркт януари, ще ги съдя за нанесени и морални , не само материални щети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme