Здравният министър в оставка Петър Москов призна, че го викат на разпит

moskov-ministar-ostavka

Здравният министър в оставка Петър Москов призна в интервю за bTV, че утре го викат на разпит. Стана ясно, че най-вероятно той ще бъде разпитан за вноса на турски ваксини в България.

“Не знам каква е причината, за какво искат да си говорят с мен”, каза той. “Тези ваксини категорично не са били опасни за здравето на децата”, кълне се Москов.

moskov

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година.

Тогава България получи 100 хиляди дози от петвалентна ваксина “Пентаксим” като “дарение” от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца. Ваксината е една от задължителните при имунизацията на бебетата. Използването на турския й вариант обаче не е одобрено в страните от Европейския съюз, обявиха експерти.

От Турция са “дарили” и ваксината “Еувакс B” срещу Хепатит B. Тя е забранена в България. Министерството на здравеопазването обаче обяви, че я е “задържало на склад заради бежанците”. В замяна нашата страна се задължи да дари на Турция 5 милиона дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), които се произвеждат у нас.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не е дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им. Разследва се икономическата целесъобразност на получаването на тези ваксини и съответно цените, свързани с износа на българските ваксини за Турция, съобщи тогава Главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme