Село си смени името на Путиново

tabela-putinovo

Малкото селище от десетина къщи, наричано от векове Хаджинци, е разпръснато сред гъста зеленина на 250 километра южно от Белград. Жителите му са взели решението преди около две седмици в кръчмата, пийвайки местна сливовица.
“Путин е отличен държавник”, казва Милутин Петрушич, 67-годишен местен жител. “Путин прави много за нашия народ. Смятаме, че той заслужава това.”

Името Хаджинци е от турски произход и вече не е подходящо, заявява Петрушич.
Решението за преименуване на селото отразява широко разпространените настроения в Сърбия, където мнозина смятат Путин за герой и Русия за съюзник и приятел. Двата славянски народа имат традиционни близки връзки и споделят една и съща православна религия.

Въпреки че сръбското правителство иска присъединяване на страната към Европейския съюз, много сърби всъщност почитат Путин, защото смятат, че се противопоставя на световната доминация на САЩ и Запада. Мнозина смятат също, че Западът подкрепя сръбските врагове от войните през 90-те години, когато страната беше бомбардирана от НАТО, за да спре боевете в Косово.
Жителите на Хаджинци, което е близо до границата с Косово, са благодарни на Русия, че е на страната на Сърбия, която отхвърля независимостта на бившата сръбска област, обявена през 2008 г.

“Путин винаги защитава сърбите и Сърбия”, казва Малиша Петрушич, 63-годишен роднина на Милутин. “Ние искаме да му благодарим.”
И са го направили. Дървената табела, показваща посоката към селото по черния път нагоре, вече гласи “Путиново”, макар че преименуването още не е одобрено официално от общинските власти.

Местната домашна плодова ракия вече се казва “Путиновка”. Горан Радосавлевич, който носи тениска с образа на руския президент, с гордост показва бъчвите, пълни с “Путиновка”.

От рода Петрушич казват, че почти цялото село е подкрепило смяната на името, което според тях ще привлече туристи и ще съживи изпадналия в изолация район. Полупразно през зимата, Хаджинци прилича на останалите селски райони в Сърбия, съсипани и обеднели през десетилетията на криза, последвали войните на Балканите.

Някога богато село, Хаджинци се е самоиздържало от скотовъдство и земеделие. Сега в него живеят главно възрастни хора с оскъдни пенсии, които оцеляват благодарение на няколко кози и прасета, а къщите им се рушат, без да могат да ги поправят.

Селяните тепърва трябва да предявят формално искане за преименуване на Хаджинци в общинския съвет, но казват, че за това трябват пари, които те нямат.
“Това е Путиново и ще си остане Путиново”, казва Малиша Петрушич. “Така ще бъде.”

*Превод: БТА

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme