След “реформата” на Москов депутати обявиха: Здравната каса е фалирала!

rsz_petar_moskov

“Де факто Здравната каса е фалирала. 500 милиона лева са задълженията на болниците. 190 милиона са задълженията на Касата към чужди европейски здравни каси. 90 милиона тази година са прехвърлени към бюджета за следващата година като разходи за лекарства”. Това заяви депутатът от ДПС  Хасан Адемов.

Той добави, че задължителните отстъпки за лекарствата, които през тази година са около 85 милиона лева, не са отразени в бюджета.

Колегата му д-р Емил Райнов от БСП каза, че “с предвидените 247 милиона лева повече за 2017 година се опитват “да запушат дупка”, която минава 400 милиона лева”.

zdravna-kasa

Както Червено.bg вече съобщи, една от основните “реформи” на кабинета “Борисов 2” няма да се състои. Разделянето на пакета лечение, който се заплаща от Здравната каса, на „основен“ и „допълнителен“, няма да се случи и през следващата година. Промяната в Закона за здравното осигуряване, с която пакетът на НЗОК се разделя на основен – за лечението с приоритет и без да се чака, и на допълнителен – с листи на чакащи, беше приета на първо четене през есента. Проектът обаче няма да стигне до второ четене, защото няма да бъде разгледан от Народното събрание.

“Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той е визията на едно министерство, което подаде оставка”, обяви председателят на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ пред mediapool.bg.

Подобни публикации


loading...
  1. Ах,ах. Защо не сме Румъния?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme