Слънчев бряг преди “бетонната джунгла” и “алкохолните турове” (уникални снимки)

rsz_turisti_slanchev_briag_socializam
Малко хора знаят, че преди да се появи днешният курортен комплекс Слънчев бряг, в продължение на десет години е функционирала младежката лагер-школа “Лиляна Димитрова”.
rsz_sunny_beach_v_minaloto

Лагерът е бил разположен в района около сегашния хотел „Кубан“. Или по-точно на мястото на бившите – хотел „Чинар“, “Казиното” и хотел “Глобус”.

Първи решават да оползотворят пространството от “Централния комитет на Съюза на народната младеж” през лятото на 1949 година, пише изданието flagman.bg. Строител на лагер-школата е “Стройрайон Бургас” с ръководител инж. Петков. Предполага се, че той е дал името на днешния Слънчев бряг.

Първоначалният вид на лагера е бил палатков. Спалните помещения са били палатки, а столовата е била на открито – под дърветата, изградена от дървени маси и сковани пейки. Кухнята и складът за продукти са били в дървени постройки. За миене на съдовете е използвана подпочвена вода.

rsz_socializam_sunny_beach

За готвене и пиене са докарвали с каруца вода от Несебър. Токът се е генерирал чрез агрегат.

Следващите години за спални помещения са изградени дървени постройки, както и масивна кухня и столова. Водата е добивана от местността “Кюнчето”, която се намира в близост до прочутия ресторант-атракцион “Ханска шатра”. Изграждат масивен трансформатор и осигуряват стабилно електрозахранване на лагера. Започват дейности по отводняване на блатото в района на днешния курортен комплекс.

rsz_sunny_beach_socializam

От създаването на лагера до края на 1958 година, негов управител и домакин е Андрей Аргиров Василев. Целият персонал, сред които и спасителите, са от Несебър. За облагородяване на района са помагали и ученици от града.

През летния сезон за всяка смяна се провеждали учебни, спортно-развлекателни и богати културни прояви.

След 1958 година, със започването на строителството на “Слънчев Бряг”, лагерът се премества в Равда. Там по-късно се изгражда цяло лагерно градче.

Източник: flagman.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme