Над 229 хиляди избиратели на ГЕРБ не са гласували за Цачева, Радев привлича 400 000 извън БСП

izbori-prezident-2016

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов обяви резултатите от изборите при 100% обработени протоколи.

Той каза, че резултатите не са окончателни, защото до края на деня ще има и второ въвеждане на протоколите. Възможно е обаче да има съвсем малки разлики в резултатите.

cacheva-radev

Според данните на ЦИК най-много гласове е събрал ген. Румен Радев. За него са гласували 25,43% от избирателите – 973 408 души. Резултатът на Румен Радев е значително по-голям от този на БСП на предсрочните парламентарни избори през 2014 година – 505 527 гласа.

След него се нарежда кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева. За нея са дали гласа си 21,96% или 843 396 души.

В изборите за държавен глава са участвали 3 967 629 души. На референдума са гласували 3 487 428 души – това означава, че около 13 000 гласа не са достигнали, за да станат резултатите от него задължителни.

Наказателният вот срещу ГЕРБ на първия тур на президентските избори се оказа съществен, коментират политически наблюдатели.

Анализът на резултатите по области и в чужбина показва, че след десет поредни изборни победи ГЕРБ губят в градове, в които традиционно печелят с голяма преднина.

Цецка Цачева получава над 229 хиляди гласа по-малко от онези 1 072 491, които ГЕРБ взе на последния вот за парламент. Те са и доста по-малко от  онези 1 349 380 гласа за Росен Плевнелиев през 2011 година. Вотът за нея е драматично по-малък от онези 1 678 583 гласа през 2009-а, когато премиерът Борисов завоюва близо 40%

Кандидат-президентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев спечели само в четири области. В останалата част от България водят Румен Радев и Илиана Йотова. Подкрепеният от ДПС Пламен Орешарски  – в три.

Драматична е загубата на Цачева в област Стара Загора. Там Радев печели с 8% преднина.

Цачева губи на първия тур от изборите за президент в най-емблематичните десни крепости – София и Пловдив. Тя изостава и в трите столични избирателни района. В 23-ти разликата между нея и Радев е над средния за страната – 6%. Генералът побеждава и в Пловдив – с 3% преднина.

Генерал Радев побеждава Цачева дори в Плевен – градът, в който преминава голяма част от нейния професионален живот. Най-смазващ е успехът на Радев в Ямболска област – 35% срещу 21% за Цачева.

Резултатът е катастрофален за ГЕРБ, при положение че повече от половината кметове в страната са от тази партия и предизборната кампания на Цачева беше проведена в тясно взаимодействие с тях и беше концентрирана върху успехите на местната власт, коментира epicenter.bg

Цачева и ГЕРБ печелят в областите Бургас, Шумен, Благоевград и Силистра, като най-значителна е преднината на Цачева в югозападната област (4%).

Парадоксално кандидатът, подкрепен от БСП, за първи път побеждава сред българите във Великобритания и в САЩ. В сборния резултат от чужбина обаче води Цачева, но това се дължи на половината гласове от Турция, осигурени от партията на Местан.

Източник: epicenter.bg.

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme