Анализ: Цачева може да се окаже най-голямата грешка на премиера Борисов

izbori-prezident-2016

На 6-ти ноември ще се проведат избори за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум. Представяме ви аналитичен коментар за ситуацията в навечерието на вота на политолога д-р Калоян МЕТОДИЕВ и политическия наблюдател Валерия ВЕЛЕВА, публикуван от epicenter.bg (публикуваме без редакторска намеса).

izbori-prezident-2016

“Последната седмица от редовната кампания доведе до нови промени в динамиката на президентската кампания. Наблюдаваният период започна с оставката на Кристалина Георгиева от Европейската комисия и концерта на Слави Трифонов. Първото оказа влияние върху предизборната надпревара, а второто най-вероятно ще повлияе върху референдума.

България загуби втория най-важен пост в Европейската комисия, а това бе представено като успех, поради преминаването на Георгиева на друга работа в Световната банка. Трифонов нагнети много очаквания, но след концерта му останаха повече въпроси отколкото отговори за „ще видят тези в Народното събрание“: Какво ще видят? Как ще го видят? Кога? По какъв начин?

Кандидатите форсираха кампаниите си. Медийните им участия достигнаха максимални стойности. Проведоха се няколко дебата. Всички в различни формати, но без участието на двамата основни претенденти според социологически данни.

Единственият въпрос, който присъстваше при всички дебати и обедини участниците беше: къде са Цачева и Радев („добро утро на отсъстващите“; „тези, които се крият“; „бягат“ и други). Оттам нататък акцентираха върху теми като: Каракачанов – мигранти и Турция; Трайков – Русия и енергетика; Калфин – Румен Радев; Орешарски – Бойко Борисов и икономика; Марешки – картели, горива, корупция; Дончева – задкулисие, схеми, тайни информации.

Повечето словесни сблъсъци бяха скучни, принизени до елементарни словесни престрелки. Никой не показа визия за развитието на страната. Никой не даде рецепта за решаването на големите и тежки проблеми на обществото ни. Фиксацията върху отсъстващите на моментни придоби патологични елементи. Някои дори демонстрираха озлобление. Забравиха, че са там, за да привличат доверие за себе си, а не да се занимават с отсъстващите. Отказът от дебати на основните претенденти може да е тактически правилнен ход, но може да се тълкува и като не особено коректно както към останалите претенденти, така и към избирателите.

Радев и Цачева предпочетоха самостоятелни медийни участия и следване на свои предизборни програми. Ясно се видяха два различни подхода за правене на кампания – народняшки и елитистки.

Цачева заложи на ресурсна кампания със срещи по площади из градовете, специални сцени, танцови състави, хореография, песни. Радев продължи линията си от предходната седмица за срещи по зали, с различни професионални и възрастови групи, браншови организации, без излишна показност. При Цачева акцентите бяха успехите на управлението, стабилността, резултатите на правителството и заслугите на премиера Борисов. Специално се наблегна на санирането на блоковете, което едва ли може да се приеме като основна тема на един държавен глава в условията на нарастващи глобални и регионални предизвикателства. В подкрепа на кандидатурата на ГЕРБ се изказаха единствено кметове. Нито една публична личност, извън ГЕРБ, не каза добра дума за г-жа Цачева.

Трябва да се отчита, че Радев е в по-изгодна позиция, защото е кандидат от страна на опозицията. В тази си роля той може да предлага алтернативи, да критикува. Той се концентрира върху президентските правомощия, геополитическите измерения, международна политика, национална сигурност, дори влезе, макар и плахо, в темата за съдебната реформа. С поведението си ГЕРБ отвори широко поле на БСП да се изявява като опозиция. Социалистическата партия вече няма какво да губи. Левите нямат никаква власт – нито един кмет на областен център не техен. Това ги освободи от отговорност още на местните избори през миналата година. ГЕРБ влязоха в режим на обяснения и оправдания. Движат се по дневния ред, зададен от опозицията.

През седмицата излязоха няколко социологически изследвания.
Три неща са консенсусни, според всички агенции:

сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев;  очаквана рекордна избирателна активност; оспорван избор с близки резултати между двамата основни претенденти.

Цачева не само не успя “да излезе от обувките” на ГЕРБ, но и не може да ги уплътни. Въпреки усилията на Цветанов, тя не съумява да привлече целия ресурс на политическата сила, която я издигна. Подкрепата за партията в електоралните изследвания е с няколко процента по-голяма, отколкото тази за нейната кандидатура. Премиерът Борисов отчете проблемите и се включи да я подкрепи в движение. Оценките за това не бяха положителни. Преливането на харизма не е възможно.

Анализ на кампанията на партията показва, че на моменти остава усещането, че кандидатът е Цветан Цветанов. Той изпъква ярко по време на предизборните срещи, снима се по всякакви атрактивни начини, разчупен е, говори разпалено и конкретно, налага се като оратор, разпределя хората по сцените. Вижда се, че партията е Цветанов и той очевидно е взел тази кампания на ръчно управление. Залогът за ГЕРБ е много голям. Те сами поставиха въпроса ребром – Цветанов: Ако не спечели Цецка Цачева, развитието на държава спира и се влиза в политическа криза: Борисов: Не бием ли, отиваме си! На няколко пъти през изминалия месец премиерът променя мнението си по въпроса дали ще подава оставка и кога точно.

Върху кандидата на ГЕРБ легна отговорността за живота на правителството. Цачева може да се окаже най-голямата грешка на Бойко Борисов, сравнена с грешката на Иван Костов, който спря Симеон Втори за президентския пост през 2001 година и така трасира пътя към президентската власт на Първанов. Това възроди левицата и тя реализира два управленски мандата след това. Разликата е в това, че през 2001-а Костов спря Симеон II, недооценявайки качествата му на обединител, а през 2016-а Борисов пусна Цачева, подценявайки два факта: липсата й на харизма и катастрофално ниското обществено доверие, с което се ползва институцията, която тя оглавява. Общото между Костов и Борисов в тази случаи е загуба на политически сетива.

Ако ГЕРБ загубят изборите, това може да срути мита за тяхната непобедимост, да ги обърка, дезориентира. Това ще е нова роля за партията, ново състояние. Не е ясно как ще се приеме то вътре и навън от формацията. Ако спечелят, това ще позволи на Борисов да направи ремонт на кабинета или да предизвика предсрочни избори, с които да утвърди ГЕРБ в трети управленски мандат.

Ако Радев загуби изборите, това няма да промени политическата конюнктура в страната. В зависимост от конкретните резултати, Корнелия Нинова ще трябва да се изправи срещу партията си. Изборите са политическият ѝ Рубикон. Загубата ще отвори вътрешнопартийна война в партията, която ще я отслаби окончателно, а ГЕРБ ще остане без никаква алтернатива.

В случай, че Радев бъде избран за държавен глава, това ще укрепи Нинова на председателския пост, ще ѝ позволи да прочисти партията си и да направи заявка за властта. За целта трябва да предложи напълно нова визия, лица и политики за България.

Сред основната интрига през седмицата е позиционирането на шестимата претенденти, които се нареждат след първите двама.

Каракачанов получава голямо медийно внимание и подкрепа. Той продължава линията си от предходните седмици с познатите теми, които развива. Новото е, че стана по-критичен към Румен Радев и по-мек към Цецка Цачева. Не е изключено да се класира трети с резултат близък до половин милион. В най-песимистичния вариант ще може да разчита на двеста хиляди гласа. Започва да се създава усещането, че на втори тур Каракачанов ще прелее гласове на кандидата на ГЕРБ.

Бившият премиер Орешарски направи мащабна медийна совалка и влезе за срещи по регионите на ДПС. Той е силно критичен към управлението и персонално към управленските качества на Борисов. Преброяването на гласовете на движението ще е основата не неговия резултат. В зависимост активирането на ДПС, Орешарски може да атакува третото място.

Марешки също се активизира публично. Нюанс в поведението му е, че докато през цялата кампания нападаше цялата система и нейните представители, в края на последната седмица насочи отрицателното си говорене към Радев. Това е сигнал, че на втори тур може да играе за ГЕРБ.

Ивайло Калфин заряза образа на експерта и фокусира кампанията и говоренето си единствено срещу Румен Радев. Получи се като в онзи стар виц, където за каквото и да попитали един ученик, той говорил само за това, което си е научил. Дългосрочно ще загуби от това. Няма знаци за възможно договоряне с БСП за втори тур.

В известен смисъл Трайчо Трайков се оказа изоставен. Лидерите на повечето партии от Реформаторският блок го неглижираха по време на кампанията. Министрите от коалицията се скриха, а някои дори го саботират организационно и финансово. Трайков става обект на компроматна атака. Въпреки това той има шанс да покаже по-добър резултат, отколкото е подкрепата за всички партии в Блока взети заедно. Позициите му са ясни, изчистени. Както предупредихме преди месец, слабото звено в кампанията му е номинираният за вицепрезидент от земеделците на министър Ненчев – Съби Събев. Последният заяви, че Русия е по-опасна „Ислямска държава“, с което може да се хареса на някои русофобски кръгове, но няма шанс да спечели нови избиратели.

Дончева е последователно критична, но това не ѝ носи гласове. Компенсира по-слабото си медийно присъствие от предходната седмица. Отново нападна всички, но говоренето ѝ вече е шаблонно. Заяви, че няма да подкрепи Радев за балотажа. Говори повече за задкулисие, тайни договорки, олигарси, проекти, отколкото за политическата си визия за страната и институцията.

Може съвсем условно да отделим две основни групи кандидати, които се позиционират различно спрямо управлението и основните претенденти през последната седмица. Едната е: Цачева, Каракачанов, Марешки и Калфин, а втората: Радев, Орешарски и Трайков.

Отчитаме като проблем непознаване на правомощията на държавния глава и на институцията като такава от страна на кандидатите. Някои от кандидатите говорят за повишаване на пенсиите, за икономически реформи, за инфраструктура, което е или некомпетентност или чист предизборен популизъм.

Репортажите от кампанията показаха трагичното състояние на държавата на много места в страната – зали от 80-те години, рушащи се и олющени сгради, застаряло население, неугледни, бедни и обезверени хора.

Предупреждаваме, че е много вероятно да възникнат затруднения на изборния процес. Това може да се получи поради струпване на няколко фактора – прекалено дълга бюлетина, гласуване и на референдум, очакван рекорден брой избиратели, некомпетентност сред много от членовете на избирателните комисии.

Предвид ширещите се съмнения за фалшифициране на изборите, заявяваме че провеждането на честни избори ще бъде тест за зрелостта на българската демокрация”.

epicenter.bg

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme