“Медиана”: Румен Радев стопява дистанцията с Цецка Цачева и за първия тур от президентските избори

cacheva-radev-debat

Румен Радев, подкрепен от БСП, стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕРБ, Цецка Цачева и за първия тур от президентските избори.

cacheva-radev

За по-малко от 20 дни Радев е прибавил 4 % симпатизанти. Това показва изследване на социологическата агенция „Медиана”.

Очертава се много висока избирателна активност. Вероятно ще гласуват около 3,8 – 4 милиона избиратели. Очакванията и прогнозите – за формални, апатични избори с предрешен победител, не се оправдават.

Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на партията. Потенциалните й избиратели се изчерпват с избирателите на ГЕРБ и за 20 дни не се увеличават.

Като правило нарастването на подкрепата при другите кандидати и липсата на растеж при Цецка Цачева е лоша прогноза за последната.

Доскоро нещата изглеждаха така: първо място за Цачева на първи тур, но труден балотаж. Сега под въпрос е и първото място на първия тур на изборите. Засега Цецка Цачева води с 4 % пред Радев сред твърдо гласуващите, но все още има 12 % колебаещи се гласоподаватели, които е по-вероятно да гласуват за алтернативни кандидати или да не гласуват, но не са гласоподаватели на Цачева.

Втори тур на изборите е практически сигурен на 100 %. Балотажът ще е между Цецка Цачева и Румен Радев.

Вторият тур на изборите силно ще бъде повлиян от резултатите на първия тур (наличието на малка или голяма разлика между основните претенденти).

Цецка Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати. Тя може да разчита на едва 50 % от избирателите на Трайчо Трайков; на 11 % от тези на Патриотичния блок; На 17 % от тези на Марешки.

Румен Радев има много по-голям потенциал да привлече избирателите на другите кандидати. Той може да разчита на 50 % от тези на Татяна Дончева; 63 % от избирателите на Калфин; 26 % от тези на Каракачанов, 27 % от гласувалите за Марешки и дори 17 % от гласувалите за Трайчо Трайков.

Това предвещава труден балотаж и сериозна възможност за загуба за Цецка Цачева. На практика, спонтанно може да бъде създаден общ фронт – “Всички срещу Цачева и ГЕРБ”. (На практика всички не-ГЕРБ кандидати имат сериозен потенциал да победят Цецка Цачева на втори тур).

Изследването е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 – 31 октомври 2016 година. Проучването е реализирано със собствени средства.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme