“Реформата” на здравния министър Москов в действие! Отпечатъци, ЕГН, осигурителен номер…, а ключ от апартамента?

Пръстовият идентификатор (снемане на пръстови отпечатъци) става задължителен метод за регистрация в българските болници от днес (1 ноември). Ако дадете пръстовите си отпечатъци, ще имате право лечението ви да бъде платено от Здравната каса. Разбира се, ако имате здравна осигуровка. Ако не дадете отпечатъци, са измислили сложна система за регистрация, която направо да ви откаже да търсите правата си.

Гневни пациенти коментират, че въведението на министъра на здравеопазването Петър Москов нарушава човешките им права. „Защо ще ни вземат отпечатъци, все едно че сме извършили нещо престъпно“, ядосват се хората.

Предлагаме ви мнението по тази тема на Милена Петкова, която е автор в изданието news.bg.

“Стартира “системата за идентификация в болниците”, който беше отлаган неколкократно, уж заради равните условия за здравните заведения. Те се сдобиха със системата по различно време и я тестваха с различен успех.

Първоначалната цена на устройство сериозно надхвърли сумата, която беше обявена в началото – 40-50 лева. После тя беше “повишена” на 70-80 лева и стигна до приемливите за изпълнителя на обществената поръчка 239 лева без ДДС. Към тази сума обаче трябва да се добави и цената на софтуера и хардуера, а в някои случаи и на безжичната Интернет връзка.

Така в един малък областен град например, в който са закупени и интегрирани 14 устройства, общата сума стига до 10 хиляди лева. Доколкото средствата за тази “реформа” не са разчетени в бюджета на здравните заведения, те не могат да бъдат и компенсирани на болниците.

Изобщо битката за гарантиране правата на пациентите става все по-скъпа, като се има предвид, че само преди година пък бяха въведени електронните четци на лични карти, пак със същия мотив. Тогава болниците трябваше да закупят едно такова устройство срещу 700-800 лева, само за да се установи след месеци, че мярката не дава резултат и “точенето” на Здравната каса продължава със същите темпове. Да не забравяме, че въвеждането и на едните, и на другите четци е оспорено в съда.

Единственото предимство на пръстовото идентифициране според медицински работници е, че веднъж регистриран с биометричните си данни (отпечатъците му), пациентът се сдобива с УИН (уникален идентификационен номер). Така той вече не трябва да предоставя документ за самоличност при постъпване за лечение. В другия случай трябва да си носи винаги личната карта.

За да сломят съпротивата на гражданите, които все още смятат личните си данни за неприкосновени, от Здравната каса измислиха и протокол за действие в случай на отказ. Според “гениалното хрумване” специални екипи ще убеждават инатливия пациент да си сложи пръста на устройството – с молби и аргументи. Можем само да си представим какво би предизвикал един масов отказ от пръстово идентифициране.

Но от Здравната каса са се “подсигурили”.  Очевидно не се разчита особено на метода на убеждаването. В случай, че въпреки усилията на чиновниците от Касата, “самозабравилият се” пациент все още отстоява правата си, то тогава той ще трябва да предостави и ЕГН-то, и ПИК-а си (персонален идентификационен код). ПИК-кодът може да си извадите безплатно от най-близкия клон на НАП.

Това прави въпросния протокол наказателен документ. Пациентът става още по-незащитен откъм лични данни, а гаранциите, че злоупотребите ще спрат, са все така неубедителни.

Никаква система, колкото и скъпа да е тя, не може да ни гарантира, че медицинските консумативи и манипулации по лечението ни са необходими и навременни. Системата не може “да докаже”, че операцията, описана неразбираемо в епикризата ни, е била наложителна. Това са обстоятелства, които не зависят от каквато и да била система, защото става дума за морал. А въпреки безспорно блестящите си лекари, здравната ни система изобилства и от обиграни “търговци”. В този случай “техниката” е безсилна.

Къде е пациентът в тази сложна игра на надцакване между министерство и здравни заведения? Той е на амбразурата, все така открит за “обстрела” на здравната система. Тя притежава биометричните му данни, единния му граждански номер, в някои случаи дори осигурителния му номер. Това обаче едва ли ще подобри здравните грижи към хората, а най-вероятно ще ги влоши. Ще има повече реплики от типа: “Здравната каса не покрива скъпото Ви лечение. Какво правим сега?!

Както се “шегуват” в социалните мрежи, вероятно следващата стъпка ще е – пациентът да предостави номерата на банковите си сметки и ключа от апартамента си”.

news.bg

Подобни публикации


loading...
  1. Абе този или тези са пили оцет я да ходят да се надбягват по околовръсното.

  2. А границата се минава без проблем!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme