Проучване: Милиони българи живеят в лишения

rsz_pari_bednost

Два милиона и 200 хиляди българи живеят с до 297 лева на месец. Това означава, че те са подложени на лишения, показват данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Според тях цели 80 процента от домакинствата у нас нямат пари за нормален живот.

bednost

Средно на човек от четиричленно домакинство са били необходими по 558,82 лева за адекватна издръжка през септември. За нормален живот на двама възрастни и две деца са нужни поне 2 235 лева.

Тези пари покриват разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Около 3 милиона и 462 хиляди души в България живеят с доход на месец между 297 до 559 лева. Едва 1,6 милиона души разполагат с поне 559 лева месечно.

От КНСБ отбелязват, че все повече български семейства са принудени да се ограничават в разходите. Проблем остават ниските трудови възнаграждения. Много хора, които са започнали работа, много трудно или почти не успяват, да се измъкнат от “капана на бедността”.

От КНСБ посочват, че тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 година. Те показват, че 41,3 на сто от населението у нас е изложено на “риск от бедност и социално изключване”. Оказва се, че в България е най-голям процентът на хората, които живеят в тежки материални лишения (34,2 на сто) сред всички страни от Европейския съюз.

Подобни публикации


loading...
  1. На Българина ще му четат смъртната присъда без да е виновен тои пак ще мълчи. Е кажете тогава кои е виновен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme