Къде е държавата? Повече от 40 процента от децата в България живеят в риск от бедност

deca-momchence-momichence

Повече от 40 процента от децата в България живеят в риск от бедност и социално изключване.

Това показва изследване на Националния статистически институт. То анализира доходите и условията на живот за 2015 година, предаде БНР.

Статистиката отчита влошаване на демографските тенденции и увеличаване на неравенството при разпределението на доходите. Оказва се, че 20 процента от най-богатите българи имат 7,1 пъти по-високи доходи от най-бедните у нас, което се отразява негативно и върху децата.

През 2015 година относителният дял на децата между 0 и 15 години с материални лишения е бил 54 процента. Половината от децата в България не могат да си позволят почивка извън дома, поне за една седмица в годината. На много от тях не може да бъде подсигурено и подходящо място за подготовка за училище.

Над 33 процента от децата живеят в лишения и в риск от бедност. Тя е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинствата с три или повече деца. Най-бедни са семействата с двама възрастни, с три или повече деца.

През 2015 година всяко седмо дете, на което родителите са с начално или без образование, е живеело в бедност. Много по-малко са децата, чиито родители са с висше образование, които живеят в риск от бедност.

От Националната мрежа за децата призоваха държавата да приеме стратегия за детето и семейството с ясен план за подкрепа към децата и родителите им.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme