Затънали сме в корупция! Масово изнудват фирмите за подкупи, най-страшно е при обществените поръчки

podkup

Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от чиновници. Това разкрива проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). То беше представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.

Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

Най-много корупция има в сектора на обществените поръчки, заяви Симеонов. Той смята, че лошото законодателство помага за тази практика, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят”.

Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът позволява на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция”, коментира Симеонов.

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им. Само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. 

Според БТПП, решението е въвеждане на електронно управление, което ще ограничи преките контакти и искането на рушвети.

„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията”, подчерта Симеонов.

На сайта на БТПП вече може да подадете сигнали за корупция.

Източник: bTV

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme