Борисов най-после изгуби от Станишев

sergey_stanishev

Премиерът на България всъщност регистрира не само лично, но и идеологическо поражение на световно ниво.

След редица победи, които бе закичил върху ревера си като медали, Борисов най-после загуби от Станишев – веднъж, но на много високо ниво.
Социалистът Гутереш, личен приятел на Сергей Станишев, зае първото място в надпреварата за Генерален секретар на ООН. Шефът на ПЕС в ЕС вече има идеологически партньор начело на Организацията на обединените нации.
На второ място е Ирина Бокова – според анализите на западните медии и експерти (виж снимката). Тя също е от левия идеологически спектър. “Дясната” Кристалина остана на дъното, по всяка вероятност и защото беше комуникирана като дясна и заради подчертаната подкрепа на Меркел, менторката на Борисов.
Премиерът на България всъщност регистрира не само лично, но и идеологическо поражение на световно ниво. Прословутият му нюх явно работи по-бързо от мисълта му и затова се вижда и с просто око преориентацията му наляво. Кандидатката на ГЕРБ за президент е очевадно лява, въпреки че е част от привидно дясната партия ГЕРБ. Натрапва се усещането, че разговорите за членството й в БКП се поддържат усилено от PR екипа на собствената й партия.
Така че Борисов губи втори път от Станишев – не само пряко, но и идеологически. Той облича идеологическия “екип” на врага си, а това е най-страшното поражение.
Международният му провал с недомисленото вкарване на кандидата Кристалина Георгиева в последния момент е лебедовата песен на Борисов. Той вече не е от полза дори на тези, които го използваха като пионка в големите геополитически игри. Меркел няма да му прости тази загуба. Ще станем свидетели на постепенно отдръпване на покровителите и Борисов ще остане отчайващо сам на тесния терен на българската политика. Точно сега това е пагубно. Светът е в процес на преразпределяне.
Очертава се Ирина Бокова да стане пръв заместник на Гутереш. Дали изхвърлената кандидатка ще прости на тези, които я замениха, при това декларирайки неуважението си? Едва ли.
Всички вътрешни провали на Борисов бяха без значение, докато Големите го крепяха. Но да си пумпал на масата на Великите сили не е печеливша игра.
Борисов се смрази с Путин, подведе Меркел, загуби Ердоган. Той е ничий.
Със сигурност обаче най-много го боли от това, че Станишев го победи в последния мач.

BNews.bg

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme